Hlavní obsah

Judistka Monteirová má čtrnáctou medaili z ME, stříbro z Prahy

Praha
Aktualizováno

Portugalská judistka Telma Monteirová získala v Praze čtrnáctou medaili z mistrovství Evropy. Ve finále váhy do 57 kilogramů pětinásobná šampionka prohrála s Hedvig Karakasovou. Maďarka jí oplatila finálovou porážku z ME 2015 a získala první evropské zlato. Čeští reprezentanti David Pulkrábek (do 60 kg), Pavel Petřikov (do 66 kg) a Věra Zemanová (do 57 kg) se do dnešního finálového programu nedostali.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

V souboji kategorie do 60 kg David Pulkrábek (vpravo) a Salih Yildiz z Turecka.

Článek

Základní doba patřila spíše portugalské reprezentantce a Karakasová dostala dva tresty za pasivitu. Udržela ale vyrovnané skóre a rozhodovalo prodloužení, v němž začala tresty sbírat i Monteirová. V páté minutě "zlatého skóre" chybovala potřetí a to znamenalo konec zápasu.

Naopak bleskové bylo úvodní pražské finále mezi Francouzkou Shirine Boukliovou a Andreou Stojadinovovou ze Srbska v kategorii do 48 kg. Jednadvacetiletá Boukliová zvítězila po 40 sekundách díky úspěšnému škrcení. K loňským stříbrům z juniorského MS i ME tak přidala první seniorský titul.

Šestou medaili z ME má Belgičanka Charline van Snicková. Zatímco dosud cenné kovy včetně dvou titulů sbírala v kategorii do 48 kg, tentokrát uspěla ve dvaapadesátce. Souboj o bronz rozhodla třicetiletá judistka až po více než pěti minutách prodloužení, kdy udržela na zemi Španělku Anu Pérezovou. Titul získala stříbrná olympijská medailistka Odette Giuffridaová z Itálie.

Výborná připravenost ruských judistů, kterou naznačil nedávný Grand Slam v Budapešti, se projevila v mužské váze do 60 kilogramů. V čistě ruském finále zvítězil Robert Mšvidobadze nad Jagem Abuladzem po druhém wazari, kterého dosáhl za vyrovnaného stavu čtyři sekundy před koncem zápasu. Navázal tak na evropské zlato z roku 2017.

Pražský šampionát bude pokračovat v pátek, kdy se do akce dostane hned pět českých reprezentantů v čele s juniorskou mistryní Evropy Renatou Zachovou.

Mistrovství Evropy v judu v Praze:
Muži:
Do 60 kg:
1. Mšvidobadze
2. Abuladze (oba Rus.)
3. Garrigós (Šp.) a Verstraeten (Belg.),
...Pulkrábek (ČR) vypadl v 1. kole.
Do 66 kg:
1. Safarov (Ázer.)
2. Flicker (Izr.)
3. Vieru (Mold.) a Le Blouch (Fr.),
...Petřikov (ČR) vypadl v 1. kole.
Ženy:
Do 48 kg:
1. Boukliová (Fr.)
2. Stojadinovová (Srb.)
3. Krasniqiová (Kos.) a Menzová (Něm.).
Do 52 kg:
1. Giuffridaová (It.)
2. Chituová (Rum.)
3. Van Snicková (Belg.) a Lópezová (Šp.).
Do 57 kg:
1. Karakasová (Maď.)
2. Monteirová (Portug.)
3. Cysiqueová (Fr.) a Stollová (Něm.),
...Zemanová (ČR) vypadla ve 2. kole.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články