Hlavní obsah

Judista, který se nechtěl na OH prát s Izraelcem, dostal trest na deset let

Alžírský judista Fathí Nurín, který odstoupil z olympijských her v Tokiu, aby se neutkal s izraelským soupeřem, dostal od mezinárodní federace IJF trest na deset let. Stejně dlouho by měl pykat i jeho kouč Amar Benichlef. Oba se mohou proti verdiktu disciplinární komise odvolat.

Foto: https://middleeast.in

Alžírský judista Fathí Nurín.

Článek

Třicetiletý judista měl podle losu v Tokiu nastoupit na úvod soutěže do 73 kg proti soupeři ze Súdánu, ve druhém kole ale mohl narazit na izraelského reprezentanta Tohara Butbula. Proto raději olympijskou účast hned vzdal a alžírské televizi řekl, že si "nechce špinit ruce". Něco podobného neudělal poprvé. Stejně se zachoval například na mistrovství světa 2019 v Tokiu. Za poslední incident dostal společně s trenérem zákaz činnosti do 23. července 2031.

Alžírsko neuznává Izrael jako suverénní stát. IJF ale judisty, kteří odmítají zápasit se soupeřem v izraelských barvách, kritizuje a trestá. V dubnu suspendovala na čtyři roky íránskou federaci za to, že nedovolila svým reprezentantům nastoupit proti judistům této národnosti.

Na předloňském světovém šampionátu se to dotklo i Saída Mollajího, jenž s takovým postupem nesouhlasil a raději vlast opustil. Útočiště našel v Mongolsku, pro které získal stříbrnou olympijskou medaili.

Reklama

Související témata: