Hlavní obsah

Spatří svět historickou bitvu? Těžká váha se může dočkat absolutního vládce

Praha

Může dojít k historickému duelu těžkých boxerských vah, kdy ten nejlepší bude držet pásy čtyř hlavních světových organizací, které jsou nejvíce ceněny - IBF, WBA, WBC a WBO. Jenže nejde jen o nablýskané opasky, jde také o finanční dělení, které už s předstihem řeší Deontay Wilder, který chce jako potravu Anthonyho Joshuu. Američan požaduje 40 procent z naditého koláče, kde se v případě boje, budou točit milióny dolarů.

Foto: Facebook: Anthony Joshua

Anthony Joshua při tréninku. Světová jednička těžké váhy.

Článek

„Lidé chtějí vidět největší, nejhroznější a nejlepší zápas. Většina z těchto lidí bude říkat, že je to to nejlepší z jejich života," citoval server thesun.co.uk Wildera, jenž má v moci pás organizace WBC.

Finance na jedné straně, reálný zápas na druhé straně, ale je tu ořech, který musí rozlousknout Joshua, držitel mistrovských pásů WBA, IBF a IBO. Posledního března může získat titul šampióna WBO patřící aktuálně Josephu Parkerovi z Nového Zélandu. Podle papírových předpokladů by měl vyhrát Joshua, pak se otevře cesta k bitvě dvou, kteří profesionálním ringu odešli pokaždé jako vítězové.

„Máte dva skvělé kluky, dva neporažené, kteří si se všemi poradili. Jednoho z Velké Británie, jednoho ze Spojených států amerických. Dejte je dohromady, speciální noc, speciální zápas," je natěšený Wilder, světová dvojka, který má bilanci 40 zápasů, 40 výher a 39. k.o. Naposledy na něj 3. března nestačil Luis Ortiz.

Kdo bude králem králů těžké váhy?

Jeničkou v žebříčku je Joshua, který má poloviční porci zápasů, ale snadno zapamatovatelné statistiky - 20 duelů, 20 výher, 20 k.o. 31. března se mu postaví Parker, muž, který také nikdy nepoznal hořkost porážky, a to šel do ringu čtyřiadvacetkrát.

„Vypadá jako dortík," řekl Joshua v rozhovoru pro BBC v lednu. „Můžeš mi říkat král dortů, ty jsi král steroidů. Neobviňuji ho ze zneužívání steroidů, ale říkám, že je to možné. Existuje mnoho způsobů, jak se vyhnout dopingovému testu," vrátil Parker úder v rozhovoru pro novozélandskou stanici Radio Sport.

Tři neporažení jsou ve hře o sjednocovací duel všech čtyř hlavních organizací - IBF, WBA, WBC a WBO. Od 1. dubna budou už jen dva neporažení, a nebude to apríl. Zažije boxerský svět v roce 2018 bitvu Wilder vs. Joshua, nebo Wilder vs. Parker?

Reklama