Hlavní obsah

Kdo je jedničkou českého MMA?

Praha

Kdo je králem, královnou českého MMA, kdo vládne v kleci a má největší jméno u fanoušků, respekt před ostatními zápasníky? Otázka, na kterou se hledá složitě jednoznačná odpověď. Každý je trochu jiný, má odlišný pohled, styl, náturu. Sport.cz se přesto pokusil vybrat pět nejlepších, z nich poté jednoho, krále. Šest lidí, šest názorů osob, které se pohybují v okolí oktagonu.

Foto: Facebook: Jiří "Denisa" Procházka

Jiří "Denisa" Procházka, špička českého MMA, který se prosadil v Japonsku.

Článek

„Král českého MMA je jenom jeden a 28. června se rozhodne, zda je to Karlos, nebo Patrik." Úterní citace Petra Kareše, promotéra XFN, který postavil do boje proti sobě v O2 areně Karlose Vémolu a Patrika Kincla.

Jsou tu ale další bojovníci a názory.

„Tohle je zápas o krále těch, co zápasí na domácích turnajích, trochu zapomněli na Peštu, Procházku a Pudilovou," vidí situaci odlišně trenér Dan Barták z Penta gymu.

Ten zmínil trojici, která se pohybuje na galavečerech převážně v zahraničí. Barták jako českou jedničku vidí Viktora Peštu, který jako Vémola a Pudilová poznali atmosféru slavných galavečerů UFC.

Šest názorů vykrystalizovalo nejlepší pětici. Padla většinou shoda. Sto procent hlasů získali Pudilová, Pešta a Procházka. Pětkrát byl jmenován Vémola, čtyřikrát Kincl.

Vyjmenujte pět současných nejlepších českých zápasníků MMA
Michal Hamršmíd (promotér)Pešta, Procházka, Pudilová, Vémola, Kincl
Dan Barták (trenér)Pešta, Vémola, Procházka, Kincl, Pudilová
František Prachař (novinář)Procházka, Vémola, Pešta, Pudilová, Kincl
Pepa Král (trenér)Pešta, Kincl, Pudilová, Kozma, Procházka
Ondřej Novotný (novinář a promotér)Pešta, Procházka, Pudilová, Petrášek, Vémola
Sport.czVémola, Pešta, Procházka, Pudilová, Petrášek
(Zvýrazněná jména jsou volbou pro českou jedničku)

Michal Hamršmíd, který má ve své sbírce titul Gladiátora desetiletí a pořádá turnaje pod hlavičkou GCF, dává na první místo Procházku. Na bednu za ním řadí Peštu a Pudilovou.

Určit jedničku napříč váhami není snadné. Sympatie jsou rozptýleny. Fotbalisté a hokejisté volí své nejlepší hráče, někdy i z celého světa. Všechny sporty volí své nejlepší. A většinou je v osudí více adeptů, proč by se nemohlo ukázat na jednoho, jednu v českém MMA. Teď. Za pár měsíců může být vše jinak.

Fanoušci mají v oblibě silná prohlášení, MMA je i show mimo klec, která má bavit. Drtivý styl také není na škodu. Tuhle kombinaci razí a slaví s ní úspěchy Vémola, který byl prvním Čechem v UFC. Po něm do této ligy vkročil i Pešta. O kvalitě nemůže být pochyb. Procházka si vydobyl jméno v japonské organizaci Rizin, tohle není náhoda. Pudilová je první Češkou v UFC. Kincl je zase komplexní, bojoval v ACB, dostal laso z UFC. Tato pětka bude patřit mezi to nejlepší patrně mezi všemi tipy. Za rok může být vše jinak. Miloš Petrášek, David Kozma, Miroslav Brož, návrat veteránů do UFC. Tím výčet samozřejmě nekončí.

Druhým organizátorem galavečerů, tentokrát pod hlavičkou Oktagon MMA je Ondřej Novotný, jenž je také komentátorem na O2 TV Sport. „Kdo je nejlepší? Ta otázka je strašně obecná, protože někdo je jedničkou výkony, někdo jiný popularitou. Pokud by to měl být mix, tak Procházka či Vémola. Jestliže chcete jedno jméno tak Procházka," vybral nakonec Novotný adepta.

Určit krále českého MMA je ošemetné

Podrobněji rozebral pětici František Prachař, sportovní novinář a editor projektu Bez frází. Na misku vah položil několik argumentů. "Určit krále českého MMA je ošemetné, protože v současné atmosféře hrozí, že vás ti ostatní, kteří se jako králové cítí, vyzvou přes facebook na souboj. V mých očích je v čele pět bojovníků na podobné úrovni – Patrik Kincl, Viktor Pešta, Jiří Procházka, Lucie Pudilová a Karlos Vémola," začíná pozvolna Prachař. Přesto jméno adepta číslo jedna vysloví a také vysvětlí proč.

"Čistě pocitově stavím nejvýš Procházku, protože se mi líbí směr, jakým se vyvíjí. Prosadil se v Japonsku, má na kontě cenná vítězství, prezentuje se atraktivním, osobitým a přitom upřímným stylem, absolutně věří tomu, co dělá. Dosáhl vysoké úrovně a je pořád věrný svému domovskému klubu v Brně. Má vysoké cíle jako sportovec i jako bojovník. Tím dle mého převyšuje ostatní, kteří si rovněž zaslouží respekt. Vémola za show, za profesionalitu a za to, že se stal průkopníkem moderní éry v Česku. Pešta za to, že měl ze všech krajanů nejtěžší soupeře a nebojí se výzev v těžké váze. Kincl je komplexní moderní zápasník, v kvalitní organizaci ACB byl krok od zápasu o titul a umí se na každého skvěle připravit takticky. Pudilová je momentálně jediným Čechem v UFC a rvavý styl jí dává šance prosadit se mezi hvězdy," okomentoval pětici Prachař, který sám jako zápasník do klece vkročil. A vyhrál.

Jak vše dopadlo? Po sečtení vyšel tento verdikt: Procházka 5 hlasů, Pešta 1 hlas.

„Je mi ctí toto ocenění, i když já moc na takové velké názvy nejsem. Samozřejmě mě to těší a určitým způsobem to ukazuje, co lidi zajímá v MMA světě. Snažím se tento sport dělat naprosto syrově, dávat do světa reporty tak, jak to je, jít tou nejupřímnější cestou bez jakýchkoliv her na lidi," reagoval pro Sport.cz Procházka.

Kdo je podle vás z této pětice nejlepším českým bojovníkem, bojovnicí MMA?
Viktor Pešta
4,2 %
Jiří Procházka
65 %
Patrik Kincl
3,1 %
Lucie Pudilová
5,4 %
Karlos Vémola
22,3 %
Celkem hlasovalo 5180 čtenářů.

Reklama