Hlavní obsah

Nenávist ve Španělsku! Sportovci v ulicích čelili rozhořčeným lidem

Španělští vrcholoví sportovci mají po dvou měsících znovu povoleno trénovat v ulicích a přírodě mimo sportoviště, ale v prvních dnech po zmírnění opatření se například řada atletů setkala z rozhořčenými reakcemi spoluobčanů. Ti na ně pokřikovali z balkonů a dávali najevo nevraživost, protože je viděli venku v době, kdy tam podle nich neměli co dělat. Vrcholoví sportovci ale na rozdíl od ostatních Španělů nemusejí dodržovat vyhrazené hodiny pro pobyt venku, které jsou stanovené pro určité věkové skupiny.

Foto: Albert Gea, Reuters

Španělsko se potýká s pandemií koronaviru (ilustrační foto)

Článek

Sprinterka Cristina Laraová tak vyrazila na trénink v 10:30, což je doba vycházení seniorů. "Nikdy na mě nekoukali tak zle a nikdy jsem neslyšela tolik negativních komentářů. Lidé se pošklebovali i některým mým kolegům. Vypadá to, že budeme muset na sobě nosit nějakou identifikaci," posteskla si na twitteru.

Běžní Španělé se mohou pohybovat venku mezi šestou a desátou hodinou ranní a osmou a jedenáctou hodinou večerní, přičemž se nesmějí vzdálit více než kilometr od bydliště. Doba od 12 do 19 hodin je vyhrazena pro vycházení dětí s jedním rodičem.

V časovém okně vyhrazeném důchodcům si byl zaběhat i vytrvalec Carlos Mayo. Potkal asi pět desítek lidí, z nichž většina byla starších 65 let. "Pět z nich mě oslovilo včetně ženy, která na mě ječela z balkonu," vyprávěl.

Je to extrémní situace, ví Guerra

Maratonec Javier Guerra se zase setkal s kritikou, že slouží jako špatný příklad."Jak vidím, tak jsem nebyl jediný, kdo dostal během tréninku vyčiněno. Jako vrcholový sportovec mohu trénovat kdykoliv během dne, ale zjevně to nestačí. Chápeme, že tohle je extrémní situace, ale vždycky bychom měli mít vzájemný respekt," uvedl.

Sportovci s výjimkou musejí mít u sebe potvrzení, že se mohou pohybovat mimo vymezené hodiny. Jinak jim hrozí pokuta. Zatím takřka nikdo nemůže trénovat na sportovištích včetně těch venkovních. Výjimku mají fotbalisté z první a druhé ligy, kteří se mohou připravovat v menších skupinách.

Například tenisové kurty ale stále zůstávají uzavřené, na což doplatil i první hráč světového žebříčku Novak Djokovič. Srbský tenista tráví karanténu v Marbelle, kde si v pondělí na chvíli zahrál tenis. Stejně jako zástupci tamního klubu, kteří mu vstup povolili, si ale chybně vyložil vládní nařízení. Španělská tenisová federace vzápětí zveřejnila oficiální výklad opatření, podle nějž se na kurty smějí tenisté vrátit až od 11. května.

Španělsko má nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem v Evropě, aktuálně je jich 219 329. S onemocněním covid-19 v této zemi na Pyrenejském poloostrově zemřelo přes 25 000 lidí.

Reklama

Související témata: