Hlavní obsah

Skikrosaři budou v nominační sezóně bojovat o olympijské hry

PRAHA

Nadcházející sezóna bude pro skikrosaře velmi důležitá. Rozhodne se, kdo pojede na Zimní olympijské hry ve Vancouveru 2010, kde si tato disciplína odbude svou premiéru. Trenér reprezentace Vladimír Augusta věří, že jeho svěřenci budou úspěšní a na olympiádu odjedou v co největším počtu.

Foto: Sport.cz

Skikrosař Tomáš Kraus

Článek

Sezóna 2008/09 bude pro skikrosaře nejen velmi důležitá, ale také hodně náročná. Během tří měsíců čeká na lyžaře deset závodů Světového poháru a také mistrovství světa, které hostí japonské Inawashiro.

„Seriál SP začne 5. ledna v Rakousku, poté se pojedou závody ve Francii, USA, Skandinávii a pak je světový šampionát v Japonsku. To vše během dvou měsíců, což je velká zátěž,“ přiznal na páteční tiskové konferenci reprezentační kouč Vladimír Augusta. V úplném závěru ročníku by se pak čeští reprezentanti rádi představili také na Mezinárodním Mistrovství České republiky, které se pojede v Horních Mísečkách.

O vynechání závodů zatím neuvažují

I přesto ale čeští skikrosaři o vynechání některých závodů zatím neuvažují. „Probírali jsme to dlouho. Zatím to vypadá, že pojedu všechny závody. Ale ještě uvidím, kdyby se náhodou objevily nějaké zdravotní problémy, vynechal bych Světový pohár ve Skandinávii, abych byl v pořádku na mistrovství světa,“ řekl dvojnásobný světový šampión Tomáš Kraus.

I další lyžař Zdeněk Šafář plánuje účast na všech závodech. „Je to sice náročné, ale rád bych jel na všech svěťácích. Loni jsem měl problémy s botami. Letos se mi příprava povedla, mám hodně natrénováno. Tak doufám, že se dostanu zase zpátky nahoru,“ dodal Zdeněk Šafář.

Do Vancouveru pojede 35 skikrosařů

Kritéria pro olympijské hry ve Vancouveru už jsou také jasná. Závodník se alespoň jedenkrát musí umístit do 30. místa ve Světovém poháru. Navíc od 18. ledna 2009 se začnou sčítat výsledky skikrosařů v soutěžích SP a na mistrovství světa. O rok později, tedy 18. ledna 2010, se všechna umístění sečtou a vytvoří se listina pětatřiceti nejlepších.

Z jedné země v ní mohou být pouze čtyři závodníci. Konečná listina bude předána organizačnímu výboru OH ke schválení. „Věřím, že bychom mohli pro olympijské hry vybojovat čtyři místa pro muže a jedno až dvě pro ženy,“ přál sitrenér Augusta.

Do nového ročníku půjde reprezentace skikrosařů posílena také o fyzioterapeuta Tomáše Lučana a servismana Jaroslava Lučana. „Je to dobře, že se tým rozrůstá. Závodníci už nemusí dělat spoustu jiných věcí okolo a mohou se jen věnovat tréninku,“ uzavřel trojnásobný vítěz SP Tomáš Kraus.

Reklama