Hlavní obsah

Tisícovky lidí živoří na baseballovém stadionu kvůli koronaviru

Manila/Praha

Na Filipínách propukla humanitární krize. Až dva tisíce pracovníků původem z místních provincií aktuálně obývají baseballový stadionu v Manile a čekají na to, až jim filipínská vláda bezplatně umožní odcestovat do svých domovů. Většina z těch, kteří přežívají v ochozech sportovního komplexu Rizal Memorial, přišla v hlavním městě kvůli pandemii koronaviru o práci. Na to, jak situace v ostrovním státu jihovýchodní Asie vypadá, se můžete podívat ve videu níže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Baseballový stadion v Manile se stal útočištěm pracovníků čekajících na cestu domů.Video: sntv

 
Článek

Podle oficiálních statistik už filipínské úřady čtyřem tisícovkám lidí z manilského stadionu pomohly vydat se na cestu domů. Další více než tisícovka se ale v úterý na stejném místě zaregistrovala s žádostí o pomoc.

V metropoli Filipín přišlo o práci už téměř čtyři tisíce často méně kvalifikovaných zaměstnanců. Ekonomické důsledky pandemie už ale zasáhly vice než osm tisíc lidí, kteří skrz vládní program žádají o bezplatné svozy do svých domovů.

„Opravdu už chci, abychom se dostali domů," řekl místním médiím třicetiletý kuchař Ricky Yakit, který po uzavření místní čínské restaurace přišel o veškeré zdroje obživy. „Je tu spoustu lidí na jednom místě, opravdu hrozí, že bychom tady mohli onemocnět," dodal pracovník pocházející z daleké filipínské provincie.

Bývalá středoškolská učitelka Virginia Ocierová agentuře AP sdělila, že na cestu do rodné vesnice čeká už více než deset dní, bez financí a pod improvizovaným přístřeškem na tribuně.

Reklama

Související témata:
Pracovníci
Humanitární krize