Hlavní obsah

Neskutečné gesto fair play ocenily i hvězdy

Santander/Praha

Neuvěřitelné gesto fair play předvedl v závěru závodu v Santanderu domácí triatlonista Diego Méntrida, Odmítl totiž těsně před cílem využít zaváhání na třetím místě běžícího rivala a všechny šokoval. Co přesně se v závěru závodu stalo?

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Závod Světového poháru mužů v triatlonu - ilustrační foto.

Článek

Vypadalo to, že na španělského závodníka zůstane jen nepopulární pozice mimo stupně vítězů. Jenže, když v úplném finiši zazmatkoval Brit James Teagle a omylem naboural do hrazení u trati, dostal Méntrida šanci vybojovat bronz. Touhle cestou ale jít nechtěl a okamžitě zpomalil. Soupeř se tak ještě stihl díky gestu fair play dostat před něj.

„Byl celou dobu přede mnou, zasloužil si být třetí," uvedl v cíli závodu Méntrida. Se soupeřem si pak ještě před cílovou metou potřásli rukou. Na svém počinu neviděl nic zvláštního. „Odmalička mě k takovým věcem vedli rodiče, takže je to pro mě normální věc," bránil se Španěl roli hrdiny okamžiku.

Brit Teagle mu ale složil na sociálních sítích poklonu. „Sprintovali jsme v boji o bronz a já narazil do hrazení. Myslel jsem si, že je po všem. Jenže pak přišlo něco nečekaného ze strany Diega Méntridy. To bylo neuvěřitelné sportovní gesto," napsal britský závodník. „Když viděl, co se stalo, tak zastavil a nechal mě, abych se dostal před něj. Neskutečné," smekl před Španělem.

Toho ocenily i sportovní osobnosti. Třeba známý brankář Iker Casillas napsal, že je pro něj Méntrida neskutečně čestný muž a skutečný šampion. „Sice bojoval o bronz, ale zasloužil by si zlato," napsal bývalý španělský fotbalový reprezentant. „Tenhle čin by měl být dán do encyklopedie jako popis toho, co jsou skutečné hodnoty ve sportu," psali další.

Organizátoři závodu v Barceloně samozřejmě nenechali počin bez odezvy a podle listu El Mundo získal španělský triatlonista stejnou finanční odměnu jako třetí Teagle (300 eur).

Reklama