Hlavní obsah

Sport s obavami sleduje chystané omezování hromadných akcí

Praha

Chystané omezování hromadných akcí v zájmu zpomalení šíření koronaviru v Česku znepokojuje i český sport. Některé fotbalové kluby kvůli očekávaným opatřením pozastavily prodej vstupenek na nejbližší ligové zápasy. Sportovní organizace v čele s Národní sportovní agenturou vyjednávají podmínky, které by udržely české sportovní soutěže v chodu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fanoušci Sparty v rouškách proti šíření koronaviru v utkání se Zlínem.

Článek

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula na úterní tiskové konferenci uvedl, že se brzy pravděpodobně omezí počet účastníků na 100 na venkovních akcích a na 50 na vnitřních. Počítá se přitom s výjimkami pro méně rizikové akce. V této souvislosti hovořil o kulturních akcích se sedícími diváky, přímo ke sportu se Prymula nevyjádřil.

S hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou je v kontaktu Národní sportovní agentura (NSA). Za odvrácení hrozby další paralýzy českého sportu bojuje i Česká unie sportu (ČUS). "Národní sportovní agentuře i Hospodářské komoře, institucím, které jsou kompetentní jednat s ministerstvem zdravotnictví, dala ČUS v závěru minulého týdne k dispozici doporučené postupy a počty na omezení případnými limity. Například limit 50 osob znemožní konání soutěžních utkání v mnoha kolektivních sportech, zatímco číslo 70 plní epidemicky téměř stejnou úlohu a soutěže umožní," uvedl pro ČTK předseda unie Miroslav Jansta.

Podobných doporučení předložila ČUS více. "A to právě pro zvážení při jejich přípravě. Rozumná opatření bude snadnější pochopit," poznamenala unie.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Generální pohled na stadion Arthura Ashe, dějiště mužského finále US Open. Tribuny zejí prázdnotou...

Národní sportovní agentura minulý týden vydala manuál, jak by se sportovní soutěže v době pandemie covidu-19 mohly bezpečně konat. Jejich rušení považuje za velmi nebezpečné. "Česká republika by v prvé řadě mohla přijít o celou generaci mladých sportovců, kteří by se mohli sportu přestat zcela věnovat - odklon k jiným formám zábavy (včetně např. e-sportu) byl u mladé generace patrný už před vypuknutím pandemie koronaviru a nekonání soutěží by tento trend podle názoru NSA významným způsobem znásobilo. Aktivní sportovní činnost přitom podporuje odolnost proti infekčním nemocem obecně," uvedla agentura.

Poslední argument vzala za svůj i hlavní hygienička, jejíž metodický pokyn pro jednotný postup krajských hygienických stanic byl v pátek zveřejněn na webu ministerstva zdravotnictví. Sportovní kluby by měly dodržovat preventivní opatření navrhovaná NSA. Patří mezi ně například rozdělování týmů do menších skupin pro pobyt v šatnách a sprchování, případně pro doplňkové tréninky v posilovně nebo regeneraci. Při zápasech by nemělo docházet ke kontaktům sportovců s diváky.

Reklama

Související témata: