Hlavní obsah

VIDEO: Dva roky před londýnskou olympiádou pokřtily legendy sportoviště

LONDÝN

Londýn v úterý připomněl světu, že přesně za dva roky zde začnou letní olympijské hry. Na rozestavěném olympijském stadionu se jako první proběhl slavný americký atlet Michael Johnson, zatímco velodrom "pokřtil" další olympijský šampion, Brit Chris Hoy. Šéf organizačního výboru Sebastian Coe zahájil nábor olympijských dobrovolníků.

Foto: ČTK/AP

Pohled na rostoucí sportoviště londýnské olympiády.

Článek

"Do začátku olympijských her zbývají dva roky. Jedeme podle plánu - sportoviště se dokončují," uvedl Coe.

Potvrdily to i úterý první akce na rozestavěných stadionech. Čtyřnásobný olympijský vítěz Johnson vyzkoušel provizorně položenou dráhu na hlavním stadionu v olympijském parku na východě Londýna a symbolicky závodil s dětmi ze škol z okolních čtvrtí.

Britský cyklista a držitel čtyř zlatých olympijských medailí Hoy se zase projel na novém velodromu. Neodolal ani londýnský starosta a náruživý cyklista Boris Johnson a také si vyzkoušel improvizovanou dráhu. Bývalý britský basketbalista John Amaechi zase vhodil první koše v hale.

Podle plánu se staví i další sportoviště, včetně výrazného plaveckého stadionu, který je jednou z dominant olympijského areálu. Celý olympijský park by měl být dokončen již za rok, aby mohl být prověřen při zkušebních akcích. Londýn hostil olympijské hry už dvakrát - v letech 1908 a 1948.

Hry stojí na dobrovolnících

Coe v úterý zahájil nábor 78 000 dobrovolníků, kteří budou pomáhat zajišťovat celé hry. Boris Johnson oznámil, že hlavní město bude potřebovat 8000 "londýnských velvyslanců", tedy dobrovolníků, kteří budou během olympiády pomáhat návštěvníkům na letištích, v metru a v informačních centrech. "Kromě sportovních slavností chystáme řadu kulturních událostí po celém městě," řekl Johnson, podle něhož se Londýn za dva roky chystá na "jednu z největších party".

Coe s Johnsonem také otevřeli na nádraží St. Pancras International první olympijskou prodejnu s upomínkovými předměty, kde jsou poprvé k mání maskoti londýnské olympiády Wenlock a Manderville. Ze St. Pancras bude jezdit rychlovlak Javelin, který dopraví návštěvníky z centra Londýna do olympijského parku na východě města za sedm minut.

Osm milionů lístků na olympiádu a dva miliony na paralympiádu se začnou prodávat příští rok na jaře, ale již nyní se registrovalo na webových stránkách olympiády 1,4 milionu zájemců. "Celkem 75 procent vstupenek se bude rozdělovat mezi přihlášené zájemce losováním. To je víc, než při kterékoli sportovní události v historii," řekl Coe.

Rozpočet - 280 miliard korun

Rozpočet her je 9,3 miliardy liber (asi 280 miliard korun). To je skoro čtyřikrát tolik, než organizátoři předpokládali v roce 2005, kdy Londýn překvapivě získal olympijské hry v souboji s favorizovanou Paříží. Z rozpočtu připadá 2,2 miliardy liber na fond na mimořádné výdaje, z něhož se zatím vyčerpalo 95 milionů v souvislosti se stavbou olympijské vesnice.

Nicméně rozpočet se od roku 2007 nezměnil a zatím ho ani výrazněji nepostihly škrty, kterými se vláda snaží snížit rozpočtový deficit. Zatím museli organizátoři ušetřit na stavbě "jen" 27 milionů liber (810 milionů korun).

Již nyní se také jedná o poolympijském využití sportovišť. O osudu olympijského stadionu s kapacitou 80 000 diváků by se mělo rozhodnout už během letošního roku. Jedním z favoritů na budoucího nájemníka stadionu je nedaleký fotbalový klub West Ham United.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články