Hlavní obsah

Česká kulturistka mezi elitou. Žena musí vypadat jako žena, i když má větší svaly, říká

Praha

Dřina, cílevědomost, odříkání, bolest. To vše je součástí tréninků kulturistky Margity Zámolové. A vyplácí se. Slavila úspěchy v kategorii physique a daří se jí i v kategorii nové. Královské. Bodybuildingu. V obou kategoriích si navíc zajistila nominaci na nejprestižnější světovou kulturistickou soutěž - Olympii v Las Vegas. Během jediné sezony. A to se hned tak někomu nepovede.

Kulturistka Margita Zámolová změnila kategorii a slaví další úspěchVideo: Sport.cz

 
Článek

Mohla a také musela si vybírat. V obou kategoriích na Olympii startovat nelze. Volba byla jasná. Bodybuilding. „Je to královská kategorie Ms. Olympia a beru to víc než physique. Ta se už teď stala druhořadou kategorií, jako u chlapů 212 (pozn. závodníci do 212 liber, tedy 96,16 kg). Myslím si, že to tak bude lepší. Nová kategorie nabízí víc možností i víc peněz," říká devětačtyřicetiletá česká reprezentantka.

V nové kategorii se sice ze začátku moc dobře necítila, ale všechno změnila první soutěž. 11. října se Margita Zámolová představila na European Pro ve Španělsku a hned vyhrála. „Musím prozradit, že jsem měla trošku strach i stres. Měla jsem v hlavě, že tam budu nejmenší a budou říkat, že jsem si asi spletla kategorii. Ale naštěstí ne," přiznává.

Foto: archiv Margity Zámolové

Kulturistka Margita Zámolová po vítězství na European Pro 2020 ve Španělsku

Nový trend. Právě kvůli němu se vrhla do nové kategorie. Ještě nedávno se v ženském bodybuildingu upřednostňovala obrovská masa svalů. Teď by mělo být vše jinak. „Do ženské kulturistiky by se měla vrátit ženská estetika, jako v době, kdy soutěžila Cory Everson a další. Tedy líbivé typy. Aspoň doufám," vysvětluje manžel a trenér v jedné osobě František Zámola.

„I proto se teď bodybuilding znovu objevil na Olympii. Tam nechtějí ty obrovský ženský. Chtějí spíš ženskost. Žena musí vypadat jako žena, i když má větší svaly. A to je ten správný směr," doplňuje Margita Zámolová.

Foto: archiv Margity Zámolové

Kulturistka Margita Zámolová

Velké změny v tréninku kvůli nové kategorii dělat nemusela. „Jen jsem cvičila s většími závažími a musela jsem si hlídat, abych nespalovala svaly. Byla jsem větší o tři kila a musela jsem spíš pracovat na kvalitě, hustotě svalstva a lepší prorýsovanosti."

Podobně by měla vypadat i finální příprava před Olympií, která se v Las Vegas uskuteční v posunutém termínu. Od 17. do 20. prosince. Kromě Margity Zámolové se na slavné soutěži představí i další dva čeští kulturisté. Alena Hatvani a Lukáš Osladil.

Reklama

Související témata: