Hlavní obsah

Kuba má další zlato v boxu, v kategorii do 81 kg vyhrál López

Tokio

Zlatou medaili v kategorii do 81 kg získal kubánský boxer Arlen López, ve finále na olympijských hrách v Tokiu porazil Brita Benjamina Whittakera 4:1. V nižší váhové kategorii do 75 kg má López zlato i z předchozí olympiády v Riu de Janeiro.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Arlen Lopéz (vpravo) pro Kubu získal další boxerské zlato

Článek

Kuba v Tokiu dosud získala 12 medailí, z toho tři v boxu. Na bronz Lázara Álvareze (do 57 kg) a úterní zlato Roniela Iglesiase (do 69 kg) dnes navázal López, který olympijským turnajem prošel suverénně. Po třech výhrách 5:0 dnes sice jeden bod sudí přisoudil soupeři, Whittakerovi k většímu úspěchu ale nepomohly ani vlasy nabarvené na zlato.

Britský boxer porážku zprvu neunesl. Poté, co při medailovém ceremoniálu zaznělo jeho jméno, zdráhavě vystoupil na stupně vítězů s rukama v kapsách a díval se na zem. Když obdržel stříbrnou medaili, obtočil ji stuhou a vložil do kapsy. "Ráno jsem se vzbudil s vírou, že dnes přišel můj čas. A cítil jsem to jako selhání, takže jsem prostě nemohl slavit stříbro," řekl.

Během ceremoniálu si medaili na krk nedal. Poté, co opustil arénu, si ji ale po tiché konzultaci s týmovým pracovníkem před setkáním s médii nasadil. "Měl jsem se k tomu postavit čelem, dát si tuto krásnou stříbrnou medaili na krk a usmívat se," uznal poté. Řekl také, že López byl ve finále rozhodně lepší a že jeho krok neznamenal neúctu. "Za pár let se ohlédnu a řeknu si: 'Co jsem to dělal?'" uzavřel Whittaker.

Bronz získali Rus Imam Chatajev a kubánský rodák Loren Alfonso reprezentující Ázerbájdžán.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Box:
Muži - do 81 kg:
Finále: López (Kuba) - Whittaker (Brit.) 4:1.
Konečné pořadí:
1. López,
2. Whittaker,
3. Chatajev (Rus.) a Alfonso (Ázer.),
5. Romero (Mex.), Machado (Br.), Malkan (Tur.), Jalidov (Šp.).

Reklama

Související témata: