Hlavní obsah

Boxerský král kapituloval! Ukrajinská "kočka" ho připravila o 4 pásy

Aktualizováno

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk porazil Anthonyho Joshuu a připravil ho o tituly mistra světa těžké váhy organizací WBA, WBO, IBF a IBO. Favorizovaný Brit na fotbalovém stadionu Tottenhamu Hotspur v Londýně, kde souboj sledovalo 67 tisíc fanoušků, prohrál po 12 kolech na body.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk drží ukrajinskou vlajku po vítězném titulovém souboji s Britem Anthony Joshuou.

Článek
Fotogalerie

Jednatřicetiletý Joshua v 26. duelu v profiringu prohrál podruhé, předloni v červnu senzačně podlehl Andymu Ruizovi z USA. O půl roku později si vzal pásy šampiona zpátky.

O tři roky starší Usyk naopak zůstal i po 19. souboji neporažený, teprve potřetí ale boxoval v těžké váze. Předtím nastupoval v křížové váhové kategorii, které kraloval a v roce 2018 se mu podařilo získat pásy všech čtyř velkých organizací.

Po Evanderu Holyfieldovi a Davidu Hayeovi se stal Usyk třetím boxerem, jenž vládne křížové i těžké váze. Navíc navázal na své legendární krajany bratry Vladimira a Vitalije Kličkovy, rovněž někdejší šampiony.

"Souboj proběhl tak, jak jsem očekával. Byly chvíle, kdy mě Anthony hodně tlačil, ale nebylo to nic extra. Neměl jsem za cíl ho knokautovat. Od ledna jsem tvrdě dřel pro tento boj, trvalo to půl roku a dlouho jsem neviděl rodinu. Teď půjdu šťastný domů a budu s ní," řekl Usyk.

Joshua má ve smlouvě možnost odvety, pokud bude chtít. "S tím počítejte na sto... na sto deset procent," řekl britský boxer. Podle agentury AP uvažuje jeho promotér Eddie Hearn o únoru nebo březnu, boxovalo by se opět na ostrovech.

Joshua prohlásil, že od devátého kola kvůli nateklému oku skoro neviděl. "To se mi stalo poprvé, v tu chvíli nemůžete dění v ringu kontrolovat. Rozhodně ale nepůjdu domů s pláčem. Tohle je válka a já nebudu mrzutý, to je ztráta času. Vrátím se," doplnil Joshua.

Reklama