Hlavní obsah

Pětibojařka Grolichová vyhrála závod SP v Moskvě

Moderní pětibojařka Lucie Grolichová vyhrála závod Světového poháru v Moskvě. Osmadvacetiletá reprezentantka, která má bronz z mistrovství světa 1997, se tak v neděli postarala o první triumf českých žen v historii SP.

Článek

"Vyhrála jsem a ještě tomu moc nemohu uvěřit. Určitě to byl můj životní závod," řekla Grolichová v telefonickém rozhovoru s ČTK. Dosud nejlépe v seriálu skončila z českých závodnic Alexandra Kalinovská, která před třemi lety doběhla třetí v Mostu. "Ten pocit, když jsem probíhala cílem, byl nádherný," uvedla Grolichová.

K výhře se odrazila výkony ve střelbě a šermu. "To jsou moje nejsilnější a nejdůležitější disciplíny," řekla závodnice pražské Dukly. Plavalo se v pětadvacetimetrovém bazénu a Češka se přiblížila osobnímu rekordu. "I když mám raději padesátku," prohlásila.

Do čela po parkuru

Již po šermu byla na druhém místě průběžného pořadí, a to platilo i po plavání. "Na koni jsem shodila jenom jednu překážku," řekla. Po parkuru se vyšvihla do čela před Maďarku Zsuzsannu Vörösovou, trojnásobnou mistryni světa a olympijskou vítězku.

Do tříkilometrového běhu nastupovala Grolichová s náskokem osmi vteřin. "Trenér mi před během říkal, že jdu o první místo s Maďarkou a o další se prý nemám starat," řekla. V první části běhu soupeřce poodběhla, ale půl kilometru před cílem byl její náskok pouhých šest vteřin. "Ale to už byl v podstatě finiš a to se nedalo pustit. Dvě stě metrů před cílem to bylo jasné," tvrdila Grolichová.

Trofej musí dovést domů

Trenér Jakub Kučera očekával, že Vörösová jeho svěřenkyni doběhne, ale nestalo se. "Běh byla moje nejslabší disciplína a jsem ráda, že je vidět, že jsem na tom pracovala a vyšlo to," uvedla pětibojařka. Za výhru dostala obrovskou trofej, až si z ní dělali legraci, jestli by ji neměla nechat v Rusku. "Určitě to musím dovézt domů," řekla.

V ruské metropoli skončily předloni naděje Grolichové na účast na olympijských hrách. V kvalifikaci figurovala před parkurem druhá, ale jízda na koni se jí nevyvedla a v Aténách byla jen jako náhradnice. "Moskva se mi teď touto výhrou odvděčila," řekla Grolichová.

Reklama

Související témata: