Hlavní obsah

Střelcům nepůjde na MS jen o počet medailí

PRAHA

Od této neděle do 5. 8. se 53 českých reprezentantů (z toho 30 seniorů) představí na 49. mistrovství světa ve sportovní střelbě, které hostí chorvatský Záhřeb. Na programu jsou všechny olympijské i neolympijské disciplíny v seniorských i juniorských kategoriích.

Foto: archiv

Martin Tenk

Článek

"V českém střelectví dochází k postupné generační výměně. Na šampionát už nejedou čtyřicátníci Bečvář nebo Bechyňský. Přesto základ tříčlenných týmů tvoří zkušení závodníci a závodnice, vedle nichž by měli mladí potvrdit, že jejich nominace byla správná. Nepůjde nám také jen o počet získaných medailí, ale chtěli bychom se prosadit v olympijských disciplínách, a to v seniorských i juniorských kategoriích, a vybojovat nejméně dvě další účastnická místa pro olympijský Peking 2008," řekl Právu sportovní ředitel Českého střeleckého svazu Vladislav Šaňák.

Samozřejmě si chceme udržet výsadní postavení i v neolympijských disciplínách a mezi reprezentanty sto deseti přihlášených zemí skončit opět v desítce nejlepších. K tomu by měly přispět naše tradičně silné disciplíny - běžící terč a velkorážní zbraně," dodal.

Zlaté vzpomínky

Ve zlatou žeň proměnili čeští reprezentanti před čtyřmi roky mistrovství světa ve finském Lahti. Celkem přivezli 21 medailí (9 zlatých -6 stříbrných - 6 bronzových), k tomu dvě účastnická místa na OH 2004 a dva světové rekordy ve velkorážní pušce 3x 40 ran na 300 m. Vyrovnali tak historický medailový rekord české sportovní střelby z MS v Miláně 1994.

"Budeme skromnější, ale nic není nereálné. Velice cenná budou i finálová umístění v olympijských disciplínách, šestnáctka nejlepších mezi jednotlivci a šestá místa v týmech. Ve většině kategorií bude střílet přes sto závodníků, protože narozdíl od olympiád tady startují tříčlenná družstva. Kvalita a výkony jdou prudce nahoru, do špičky se dotáhli reprezentanti zemí, s nimiž se v minulosti nepočítalo. Například v olympijských disciplínách může naprosto reálně myslet na medaile třicet i čtyřicet závodníků nebo závodnic. To skutečně není dělání alibi, ale realita," zdůraznil Šaňák.

Útok mládí

Tradičními oporami české reprezentace by měla být obhájkyně titulu mistryně světa ve vzduchové pušce Kateřina Kůrková, pistoláři Martin Tenk (v Lahti byl stříbrný v libovolné pistoli) s Lenkou Hykovou, brokaři Jan Sychra s Davidem Kosteleckým a samozřejmě nejúspěšnější střelec světové historie v počtu získaných medailí Miroslav Januš v běžícím terči a Tomáš Jeřábek v malorážce vleže a velkorážních zbraních. Útok na účastnická místa pro Peking se čeká od brokařů, ale také rychlopalníků, pistolářek a puškařů.

"V týmu je i dnes již ostřílené mládí jako Kalná, Sýkorová, Kaštánková, Haman, Šmol, Podhráský, Hutař, Lipták, Caknakis. Ti by měli ve svých kategoriích útočit na přední příčky. I když základna české střelby není tak široká jako v jiných střelecky vyspělých zemích, pořád patříme do nejužší špičky. A to chceme v Záhřebu potvrdit," řekl Šaňák.

Reklama