Hlavní obsah

Peking začal odpočítávat dva roky do olympiády

PEKING

Ve velkém stylu zahájili Číňané odpočítávání času, který zbývá do startu olympijských her v Pekingu, jež začnou přesně za dva roky. Slavnostní otevření her je plánováno na 8. srpna 2008 v 19:30 místního času, dnešní euforie v metropoli nejlidnatější země naznačila, co se dá od pořadatelů očekávat.

Článek

Národní televize informovala celý den o olympijských přípravách a do slavnostního rámu zapadly i "sváteční" hudební programy včetně záznamu koncertu islandské zpěvačky Björk. Organizátoři představili poštovní známky vydané speciálně k této příležitosti, už o víkendu odhalili podobu piktogramů k jednotlivým sportům, které budou pro zahraniční hosty v během her v Číně důležitým orientačním pomocníkem.

V televizi i při slavnosti v Národním muzeu čínského umění byla slyšet slova o tom, že za dva roky svět uvidí nejlepší olympiádu všech dob. Na galavečeru v muzeu se to jen hemžilo celebritami, které si vyslechly projevy ve stejném duchu.

Pořadatelé oznámili, že výstavba všech dvanácti nových a rekonstrukce devíti stávajících sportovišť jde podle plánu a vše bude hotovo do konce příštího roku. Zmocněnec MOV pro pekingské hry Hein Verbruggen pochválil organizátory za "dosavadní bezchybné plánování".

Přesto stále zbývá vyřešit některé nedostatky. Jedním z nich je silné znečistění ovzduší, které podle generální sekretářky Švédského olympijského výboru Gunilly Lindbergové dělá sportovcům "velké starosti". Pekingská radnice se snaží situaci zlepšit zpřísněním emisních limitů pro auta a přesunutím průmyslových podniků mimo město.

Dalším problémem je doprava a hrozící zácpy. Těmto komplikacím by měla zabránit vznikající nová část metra, důležitým úkolem organizátorů však bude přesvědčit obyvatele patnáctimilionové metropole, aby během her veřejnou dopravu místo svých aut využívali. "Lidé mají z dopravy obavy. Fungující služby v této oblasti jsou důležité pro celkový úspěch her," řekl podle agentury AP jeden z místopředsedů organizačního výboru Ťiang Siao-jü.

Reklama

Související témata: