Hlavní obsah

Čeští biatlonisté sahali na letním MS po zlatu

UFA

Až do posledního úseku v pátek drželi čeští reprezentanti první místo v závodu smíšených štafet na mistrovství světa v letním biatlonu, které hostí ruská Ufa. Olympionik Ondřej Moravec ale nezvládl závěrečnou položku, absolvoval dvě trestná kola a český kvartet klesl na druhé místo. Zvítězili domácí Rusové. Pouhá vteřina pak dělila ve stejné disciplíně od bronzové medaile české juniory.

Článek

Nad očekávání rozběhla závod Pavla Matyášová, jež předala Zdence Vejnarové na vedoucí pozici s náskokem takřka půl minuty před Ruskem. "Pavla nás svým výkonem zaskočila a možná i Zdenku, protože ta se mi zdála trochu nervózní," řekl spolupracovníkovi ČTK prezident svazu Václav Fiřtík. Vejnarová sice nemusela na trestný okruh, ale celkem pětkrát dobíjela a klesla na druhou příčku.

Jaroslav Soukup dosáhl na třetím úseku nejrychlejšího času a opět vrátil českou štafetu na první místo. "Jarda prokázal pevné nervy a svůj výkon podepřel výborným během," uvedl Fiřtík. Ondřej Moravec, byť nejmladší člen štafety, podával na MS dosud nejlepší výkony. Na kontě má i bronz ze čtvrteční stíhačky. Ve štafetách ale nečekaně musel na trestný okruh. Jedno kolo absolvoval po střelbě vleže, dvě pak po střelbě vstoje.

"Ondra moc chtěl, věděl, že porazit domácí specialisty by byla senzace. I když se mu závod nepovedl, určitě získal zkušenosti. Titul byl blízko, ale stříbro pro nás není zklamáním, i když sportovci jsou teď asi smutní," dodal Fiřtík.

O víkendu pokračuje MS závody na kolečkových lyžích. Na start se postaví všichni čeští závodníci s výjimkou Matyášové, které se specializuje jen na letní krosový biatlon.

Výsledky - smíšené štafety:
Muži + ženy (2x4 a 2x3 km):
1. Rusko (Sidorenková, Michajlovová, Nikiforov, Balandin) 1:01:58,73 (1 tr. okruh), 2. ČR (Matyášová, Vejnarová, Soukup, Moravec) -29,5 (3), 3. Bělorusko (Šyntarová, Sokolovová, Ustinov, Percev) -1:06,7 (2), 4. Slovensko (Poliaková, Švikruhová, Cienik, Kazár) -4:14,9 (3).
Junioři + juniorky (2x4 a 2x3 km):
1. Rusko (Zaremská, Darinová, Pčelkin, Katrenko) 1:04:20,18 (3), 2. Ukrajina -1:32,1 (3), 3. Bělorusko -3:41,5 (11), 4. ČR (Balatková, Hořejší, Hradecký, Suchánek) -3:42,5 (6).

Reklama