Hlavní obsah

Otrubovi chyběly v časovce na ME necelé dvě sekundy k medaili

Cyklista Jakub Otruba skončil v časovce na mistrovství Evropy jezdců do 23 let v Brně čtvrtý. Od bronzové medaile, kterou získal Rakušan Markus Wildauer, jej dělilo 1,35 sekundy. Z vítězství se na 23 km dlouhé trati Ital Edoardo Affini s náskokem 25 sekund před Slovincem Izidorem Penkem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva druhý Ilan van Wilder z Belgie, jeho vítězný krajan Remco Evenepoel a třetí Antonio Tiberi z Itálie.

Článek

Otruba začal časovku podle připraveného scénáře ve volnějším tempu. Po prvním mezičase byl až čtrnáctý. V závěru vystupňoval rychlost. "Tři kilometry před cílem ztrácel na Wildauera ještě sedm sekund. Myslel jsem, že se nám podaří ztrátu zlikvidovat. Řval jsem na něj, abych jej vybičoval do maxima. Vyřval jsem ale jen šest sekund, jedna nám chyběla," posteskl si trenér českých cyklistů Tomáš Konečný.

Časovka byla na kopcovité trati ve vedru hodně těžká. "Věděl jsem, že se mi dnes bude dařit. Což dokazuje i výsledný čas pod třicet minut. Výkon byl parádní. Prokázalo se, že příprava byla dobrá. Mám v časovkách taktiku, že se nejdříve prvních pět minut rozjedu pomalu a potom přidávám a přidávám až do cíle. Mrzí mě však, že to nestačilo na medaili," řekl Otruba.

Další český cyklistka Richard Holec skončil jednadvacátý. Na rozdíl od Otruby se necítil v optimální pohodě. "Vedro mi nevadilo. Bylo však těžké odhadnout situaci, která se kvůli větru stále měnila. Připadalo mi, že šlapu do prázdna. Neměl jsem hrubou sílu," uvedl Holec.

Závod juniorů na stejné trati skončil výrazným úspěchem mladých belgických cyklistů. Zvítězil horký favorit Remco Envenepoel s náskokem 24 sekund před krajanem Ilanem Van Wilderem. Třetí dojel do cíle Ital Antonio Tiberi. Z českých zástupců Petr Kelemen obsadil devatenácté místo a devětadvacátý skončil Jan Kašpar.

"Při tréninku jsem si říkal, že to půjde. V horku se mi ale špatně dýchalo, situaci komplikoval velký vítr. Nejelo se mi dobře. Na první obrátku to ještě šlo, ale ve druhém kole mi docházely síly," přiznal po závodě Kelemen.

O víkendu pokračuje šampionát ve Zlíně, kde jsou v sobotu na programu závody s hromadným startem juniorek a žen a v neděli juniorů a mužů. Hlavními českými nadějemi budou mezi juniory Karel Vacek, mezi muži Otruba a v kategorii žen bronzová medailistka z časovky Nikola Nosková.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice juniorů a závodníků do 23 let - časovky v Brně:
Muži do 23 let (23 km):
1. Affini (It.) 29:26,53
2. Penko (Slovin.) -25
3. Wildauer (Rak.) -31
4. Otruba -33
...
21. Holec (oba ČR) -1:57
Junioři (23 km):
1. Evenepoel 29:51,30
2. Van Wilder (oba Belg.) -24
3. Tiberi (It.) -40
...
19. Petr Kelemen -2:36
29. Kašpar (oba ČR) -3:13

Reklama

Související témata: