Hlavní obsah

Učitel z Jistebnice prohání na biku světovou elitu

Jan KrůtaPrávo

Přes týden zasedne Ivan Rybařík za katedru na základní škole v Jistebnici, kde učí děti zeměpis, pak je prohání v tělocvičně, ale jakmile má volno, sedne na kolo a vyráží na tréninky. Víkendy pak celou sezónu tráví po závodech.

Foto: khs.cenytisku.cz

Biker Ivan Rybařík na startu závodu maratónského závodu v řecké Nauosse.

Článek

Specialista na maratóny na horských kolech sice hospodaří s daleko skromnějšími podmínkami, než borci z absolutní světové špičky, přesto je řádně prohání. Vždyť v letošní sezóně skončil šestý v celkové klasifikaci Světového poháru. "Pro příští sezónu si dávám za cíl být alespoň jednou na stupních vítězů. Letos jsem k tomu měl nejblíž ve Francii. Tam jsem jel o bednu, ale před cílem jsem měl defekt a skončil osmý," vzpomíná Rybařík.

Závody v maratónech, to jsou pro našince nepředstavitelné porce. Délka přes 100 kilometrů není výjimkou. "Asi nejtěžší závod jsem jel ve Val Thorens. Má převýšení 4000 metrů, jezdí se až nahoru na ledovec. Tam už má člověk bílo před očima," usmívá se biker, který jezdí v barvách týmu KHS.cenytisku.cz. "V Řecku se zase jede 50 kilometrů jen do kopce. Ale mně to nevadí. Maratón je poctivá disciplína, proto ji dělám. Jednou ty závody budu vyhrávat, je mi teprve pětadvacet," tvrdí odhodlaně.

V maratónech startuje třeba tři tisíce lidí najednou rozdělených do výkonnostních vln. "Ale těch opravdu dobrých je tam třeba sto padesát, takže je hrozně těžké jezdit do desítky," prozrazuje Rybařík.

Umělé doplňky výživy nepoužívá

Za vítězství v jednom závodě Světového poháru je prémie 2100 eur. "Co jsem letos vydělal, dal jsem zase do nákladů. Vyšlo mi to na nulu, ale jen díky sponzorům," přiznává, že z kola zatím příliš nebohatne.

Mezi závodníky je znám také pro svůj zásadový přístup ke zdravé výživě i tím, že nepoužívá žádné umělé doplňky nebo vitamíny. "Předloni jsem byl hodně nemocný a měl zvýšené jaterní testy. Doktoři říkali, že si už třeba nikdy nezazávodím. Tak jsem se začal zabývat zdravou výživou, alternativní medicínou a moc mi to pomohlo," říká úspěšný biker.

Stravu má sestavenou z bioproduktů. "Hlavně obiloviny, zelenina, některé potraviny jsou až z Japonska. To si můžu dovolit jen díky mému sponzorovi, který sem tyhle věci vozí," vysvětluje Rybařík. Sám skoro nepije alkohol a nejí mléčné výrobky. "A taky mě chytla akupunktura, spolupracuji s jednou léčitelkou."

V civilním životě učí na základní škole v Jistebnici u Tábora. "Zvládnout se to dá. Když potřebuji odjet na závody v týdnu, dostanu neplacené volno. Zatím bych to takhle chtěl kombinovat. Když jsem při závodění zvládl vystudovat vysokou školu, zvládnu přece i učit," uzavírá Rybařík.

Reklama