Hlavní obsah

Posila Afričanů bude stavět sněhuláky a trénovat i na Štědrý den

Praha

Příjemné klima Kanárských ostrovů vyměnil za sníh a mráz v italských horách. Český cyklista Roman Kreuziger za sebou má druhé soustředění před nadcházející sezónou. Po přestupu k formací Dimension Data chce být maximálně připravený, a proto si volno nedopřeje ani během svátečních dnů, které prožije s rodinou v zahraničí.

Foto: Foto Alexandr Kliment

Roman Kreuziger z týmu Mitchelton-Scott během Gira 2018 s manželkou Michaelou před etapou s dojezdem na Monte Zoncolan.

Článek

„Už jsme párkrát Vánoce mimo domov někde na horách absolvovali. A bylo to super. Přijde mi fajn hlavně pro děti, když mají tyhle výjimečné dny spojené se sněhem. A ten v Česku bývá jen výjimečně. Navíc blázinec spojený se svátky mi přijde nehorázný, tudíž jsme rádi, když můžeme všemu stresu uniknout," vypravuje Kreuziger, který minulých čtrnáct dnů prožil na Kanárských ostrovech.

Šlo o již druhé soustředění před první sezónou v dresu Dimension Data. První, oficiální, absolvoval držitel nejlepšího českého výsledku z Grand Tour v podobě pátých míst z Tour de France a italského Gira už v polovině listopadu v Jihoafrické republice, kde je sídlo cyklistické stáje, která má před novou sezónou hodně velké ambice.

„Denně jsme seděli na kole, probíhaly mítinky s trenéry. Já se snažil jako nový člen hlavně pochopit chod týmu. Jednou jsme také vyrazili do slumu za Kapské město. Žijí tam desítky tisíc lidí v chudobě, bez elektřiny, bez internetu. Partnerem našeho týmu je projekt Qhubeka, jehož hlavní náplní je charita v chudinských čtvrtích," připomíná český elitní závodník chystající se na čtrnáctou sezonu v profipelotonu.

„Dodávají kola dětem, které chodí třeba pět až deset kilometrů pěšky do školy. Viděli jsme všechno v reálném prostředí. Člověk si uvědomí, v čem žije a jaké má možnosti," vypravuje Kreuziger, který nedávno sám založil akademii pro mladé cyklisty.

S novými parťáky se rodák z Moravské Třebové rychle sžil. „Hned jsme si sedli a domluvili si společné prosincové soustředění na Kanárech, protože tým ho oficiálně neorganizoval," vysvětluje dvaatřicetiletý borec, který je jednou z hlavních posil týmu Dimension Data před novou sezónou.

Foto: Foto Alexandr Kliment

Roman Kreuziger na Giru 2018.

Foto Alexandr Kliment

Angažováním českého cyklisty společně s Italy Gasparottem a Nizzolim či Dány Valgrenem a Bakem chce vedení formace Dimension Data posílit jezdeckou sestavu natolik, aby byla schopná místo dvacáté pozice v žebříčku World Tour z letošního roku vybojovat v sezóně nadcházející příčku v elitní desítce.

Hlavní hvězdou zůstává Mark Cavendish, který byl součástí skupiny devíti závodníků připravujících se před vánočními svátky na Kanárských ostrovech. „Je velký lídr, obrovská osobnost. Ale nevyžaduje být středem všeho dění a současně se nenechává nijak hýčkat," popisuje Kreuziger.

„Při soustředění šel a v pronajatém apartmánu jako kdokoliv jiný skládal nádobí do myčky, nedržel se stranou. A když jsme jeli šestihodinový trénink v kopcích, neřekl ani slovo, byť si jízdu určitě jako sprinter moc nevychutnal. Ale ukazuje, že si váží kolegů a oni mu to při závodech vrátí," nechává Kreuziger nahlédnout do zákulisí přípravy Dimension Data.

S parťáky se rozloučil ve středu vpodvečer po posledním tréninku v sedle kola v přírodních podmínkách před Štědrým dnem. Během čtyřiadvaceti hodin pak překonal nejen tisíce kilometrů, ale musel vstřebat i několik desítek stupňů teplotního rozdílu, neboť hned po příletu s manželkou Michaelou a dcerkami Viktorií a Annou vyrazil do Itálie na hory.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Roman Kreuziger vyhrál popáté v kariéře anketu Král cyklistiky. Šestý muž silničního závodu MS v Innsbrucku uspěl už v letech 2004, 2008, 2009 a 2013.

Michal Kamaryt, ČTK

„Děti si budou užívat sníh, já mohu trénovat na běžkách, určitě zajdu i na sjezdovky, přibalil jsem si do kufru kolo i ergometr, zajdu do posilovny. Hlavně budeme spolu, dcerky se vyblbnou ve sněhu, budeme stavět sněhuláky. Je super, když jsou Vánoce na sněhu a v klidné atmosféře," těší se Kreuziger.

Domácí prostředí nijak nepostrádá. „Přestože jsme v Itálii, Vánoce ctíme vyloženě v české podobě. Jsme v apartmánu, takže máme klasickou večeři, krájíme jablko, což je zážitek zejména pro Viki. Nechybí ani české pohádky a cukroví," vypravuje Kreuziger.

Byť jsou svátky spojené obecně s pochutinami, které se vždy neslučují s jídelníčkem profesionálních cyklistů, Kreuziger se nijak dramaticky omezovat nemusí. „Jsme ve vysoké nadmořské výšce, tudíž spálím více kalorií, než je obvyklé. Navíc si nedopřeju volno od sportu ani na Štědrý den. Počítám, že vyrazím alespoň na hodinku a půl na běžky, takže s jídelníčkem není problém," popisuje Kreuziger, že vánoční cukroví pro něj nepředstavuje žádnou noční můru.

„Jsme hodně venku. Viki už lyžuje, takže pohybu mám obecně dostatek. Nejsou to dny, kdy bych jen ležel," vypravuje borec, jenž se následně před příchodem nového roku přesunu na Gardu, kde má „druhý domov" a může v příjemnějším klimatu trénovat i v sedle kola.

Roman Kreuziger
Narozen 6. května 1986 v Moravské Třebové
S cyklistikou začal v jedenácti letech, v roce 2004 se stal juniorským mistrem světa.
Od roku 2006 do roku 2010 závodil v dresu italského týmu Liquigas, v sezónách 2011-12 jezdil za Astanu, v letech 2013-2016 byl členem týmu Tinkoff-Saxo, sezóny 2017-2018 prožil v barvách formace Orica-Scott, respektive Mitchelton-Scott. Od nadcházejícího roku má dvouletý kontrakt se stájí Dimension Data.
Pyšní se dvěma nejlepšími českými výsledky ze závodů Grand Tour. V roce 2011 byl pátý při Giro d´Italia a téhož výsledku dosáhl o dva roky později na Tour de France. Vyhrál závod Kolem Švýcarska (2008), Kolem Romandie (2009) a Kolem Sardinie (2010). Na kontě má vítězství z prestižní klasiky Amstel Gold Race (2013), vyhrál rovněž závod Pro Ötztaler 5500 (2017). Ovládl jednu etapu při Giro d´Italia (2012). Absolvoval celkem šestnáct závodů Grand Tour (Giro4x, Tour 8x, Vuelta 4x).
Byl první v soutěži závodníků do 25 let na prestižní bitvě Paříž-Nice. V roce 2011 ovládl soutěž o bílý trikot pro nejlepšího cyklistu do 25 let na Giro d´Italia.
S manželkou Michaelou vychovávají dcery Viktorii a Annu. Založil Roman Kreuziger Cycling Academy. Jeho otcem je Roman Kreuziger, který byl juniorským mistrem světa v cyklokrosu.

Reklama