Hlavní obsah

Cyklokrosaře čekají na MS v Belgii tuny bláta

HOOGLEDE-GITS

Narozdíl od českých luhů a hájů, kde v uplynulých dnech napadla kvanta sněhu, v dějišti víkendového MS cyklokrosařů v Belgii se čeká úplně jiný ráz počasí. Bláto a zase jen bláto. Bude to přetěžký závod.

Článek

"Pokud nezačne nějak drasticky mrznout, což tady nikdo nepředpokládá, bude to hodně náročné," tvrdí reprezentační trenér Petr Klouček, který je s většinou závodníků v dějišti už od neděle. Přesunuli se tam rovnou z posledního Světového poháru v Nizozemsku.

V městečku Hooglede-Gits, kde se světový šampionát koná, sice taky během středy napadl sníh, ale asi jen dva centimetry. Kvůli teplotám kolem nuly však sněhová pokrývka moc dlouho nevydržela. První oficiální trénink, při němž si závodníci mohli vyzkoušet trať, byl na programu až ve čtvrtek dopoledne. Všichni viděli, že je čeká pořádná divočina. "Už ve středu při obhlídce vypadala trať dost hrozně. Když to teď všichni rozjezdí, je to ještě horší. Bude to hlavně o fyzičce," přiznal Klouček.

Ve čtvrtek už měl v hotelu pohromadě skoro všechny nominované. Pětici juniorů, pět závodníků do 23 let v čele se Zdeňkem Štybarem, který bude bojovat o rekordní třetí zlato v řadě. "Jestli bude bláto, není to pro něj zrovna ideální. Ale na druhou stranu: když má formu, dokáže zajet na všem," řekl Klouček.

Největší šance má dlouhán Dlask

Ve čtvrtek se trenérovi hlásila na tréninku i trojice borců z elitní mužské kategorie Ausbuher, Šimůnek, Chrobák. Aktuálně nejlepší z Čechů Dlask dorazí až v pátek. Jako jediný dal přednost přípravě doma a do dějiště chce přijet až na poslední chvíli. "Bahnitá trať bude Dlaskymu vyhovovat daleko nejvíc ze všech našich. Dokázal to na mistrovství republiky i na posledním Světovém poháru," předvídal Klouček.

Předpokládá, že se na trati bude hodně běhat a to je parketa pro dvoumetrového Dlaska, nejvyššího cyklokrosaře ze světové špičky. "Dlouho tak těžké mistrovství světa nebylo," řekl trenér.

Program MS v cyklokrosu
sobota, 11.00: junioři (Polnický, Petruš, F. Adel, Marvan, Benda), 14.30: muži do 23 let (Štybar, L. Klouček, F. Klouček, Menger, O. Bambula), neděle, 11.00: ženy (bez české účasti), 14.30: muži (Dlask, Šimůnek, Ausbuher, Chrobák). Přímé přenosy kromě závodu žen vysílá ČT4 Sport.

Reklama