Hlavní obsah

Zázrak! Přežila hrozivou nehodu a musela se znovu učit chodit, teď se Britka vrací k závodění

Londýn/Praha

Neskutečný sportovní i životní příběh nyní píše britská dráhová cyklistka Victoria Williamsonová. Před třemi lety utrpěla hrozivou nehodu, při níž si zlomila krk, záda i pánev a musela se znovu učit chodit. Nic ale nevzdala a nyní se jí její odhodlání vrací plnou měrou. V lednu zažila velký comeback na mezinárodní scéně a v dresu Velké Británie bude závodit i na mistrovství světa v dráhové cyklistice v polském Pruškově, které startuje už ve středu. Navíc se chce bít o účast na olympijských hrách 2020 v Tokiu.

Foto: Twitter: Victoria Williamson

Britská dráhová cyklistka Victoria Williamsonová.

Článek

V lednu 2016 Britka závodila v Rotterdamu. Střetla se však s domácí Elis Ligtleeovou a zůstala nehybně ležet na zemi. Později uvedla, že si ze střetu nic nepamatuje.

Nehody nejsou v dráhové cyklistice nijak neobvyklé, nicméně ta Williamsonové byla skutečně hrozivá. Utrpěla zlomeninu krku, zad i pánve a vypadalo to nejen na konec její kariéry, ale i na to, že už možná nikdy nebude chodit.

"Jedno ze zranění na mém krku bylo 2 milimetry od míchy," uvedla Britka pro server BBC Sport. "První věc, na kterou jsem se zeptala, bylo, jestli jsem vyhrála. (...) Byla jsem mimo. Neznala jsem diagnózu a brala to v tu chvíli jako legraci," vzpomíná cyklistka na to, jak se probrala v nemocnici. V tu dobu byla střídavě při vědomí a v bezvědomí a byla nadopovaná silnými léky.

Nebyla schopná se ani posadit

"Myslím, že to na mě víc dopadlo, když jsem se vrátila domů do Británie, měla jsem operaci zad a potom jsem musela zkusit vstát a učit se znovu chodit," popisuje cyklistka těžké časy, které po nehodě nastaly.

"Věci, které jste braly jako samozřejmost, jsou najednou prostě pryč. Jako například schopnost rovně si sednout, protože jsem tři a půl týdne jen ležela. Když přišlo na to, abych si sedla, i kdyby jen nepatrně, prostě jsem omdlela," pokračuje ve vyprávění Williamsonová.

"Jsem vděčná za to, že tu jsem"

Nyní, tři roky po hrozivé nehodě, je navzdory očekávání odborníků z řad lékařů opět připravena závodit. "Nemyslím, že si kdokoli v té době (nehody) myslel, že se vůbec dostanu do fáze, že budu jezdit na kole, natož abych si zachovala místo v týmu Británie," vrací se k prognózám bojovnice.

"Přesto, že mnoho lidí možná řekne, že jsem měla smůlu, opravdu si nemyslím, že to tak bylo, protože to mohlo být o mnoho horší. (...) Je to jeden z těch případů, kdy si neuvědomujete, co máte, dokud to není pryč. Takže jsem velmi vděčná za to, že tu jsem."

"Cokoli, čeho odteď dosáhnu ve své cyklistické kariéře, je bonus. Protože pokud se podíváte na mé lékařské záznamy, neměla jsem tu ani být," dodává Britka ke svému příběhu, ze kterého mrazí. Díky velkému štěstí v neštěstí a bojovnosti Williamsonové však její životní ani sportovní příběh ještě nekončí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

✨GRATITUDE ✨- ‘Remembering that much of what you have today at one time was something you had only hoped for’. . It’s been 3 years since I crashed in Rotterdam - and I am so grateful for where I have got to. A physical and mental battle from learning to walk again, to returning to representing GB again at my first international race. . The countless hours of hard-work that so many people have dedicated to me is priceless. As @davidsmithmbe said in his latest post - remember to offer others help, as you never know when you will need it yourself. . To anyone overcoming adversity in any aspect of life.. You got this👊🏻✌🏻 #WillMakesUsFamily #UnlikeAny @underarmour

Příspěvek sdílený Victoria Williamson (@vicswilliamson),Led 10, 2019 v 10:14 PST

Reklama