Hlavní obsah

Děsivá srážka! Slovenská hvězda se vyhnula, jeho parťáci ne. Viník zůstal bezvládně ležet

Praha

Možná přemýšlel o tom, kam vyrazí na víkend, možná řešil vážný rodinný problém. V každém případě byl myšlenkami jinde. Neopatrný chodec se stal nešťastným hrdinou úvodní časovky družstev cyklistického závodu Tirreno-Adriatico, když způsobil pád dvou jezdců stáje Bora-Hansgrohe, jejímž členem je i slovenská hvězda Peter Sagan.

Časovku Tirrena poznamenala srážka Majky s chodcemVideo: sntv

 
Článek

Na středeční týmovou časovku závodu Tirreno-Adriatico se bude dlouho vzpomínat. Ale nejspíš úplně jinak, než by si její účastníci i fanoušci přáli. Po nešťastné kolizi totiž skončili v kotrmelcích dva jezdci stáje Bora-Nansgrohe Rafal Majka a Oscar Gatto.

Osudný moment však nezpůsobil, jak se často stává, jeden z neopatrných fanoušků, ale člověk, který dost možná neměl o závodu ani ponětí. Mladý muž si pro přechod silnice sice správně vybral „zebru", už však nebral v úvahu skupinku závodících jezdců. Ti se v rychlosti 50 km/h snažili muži vyhnout, dvěma se to však nepovedlo a došlo k drsné srážce s chodcem.

Celý incident 21,5 kilometrů dlouhé časovky se odehrál hned v úvodu. Sedmičlenný tým Bora-Nansgrohe v čele s Peterem Saganem měl jen velmi malou šanci se střetu vyhnout, zatímco slovenský trojnásobný mistr světa a jeho čtyři parťáci měli štěstí, italský a polský cyklistka skončili v kotrmelcích.

Do cíle se oba jezdci dostali na svých strojích později. Polák Majka zamířil okamžitě na další vyšetření do nemocnice, Ital Gatto by měl být v pořádku. Stav nešťastného chodce, který zůstal po srážce bezvládně ležet, není znám.

"Viděl jsem ho na druhé straně a snažil se předvídat, co se stane. Navíc bylo mokro. Vyhnul jsem se mu, šlapal jsem vepředu. Je mi líto kluků. Nechápu to, hrůza," vylíčil incident Majkův kolega Daniel Oss.

O nehodě informovala stáj na twitterovém účtu bezprostředně po závodě. "Stala se nehoda, do které byli zapleteni naši jezdci. Podle dostupných zpráv se pádu nevyhnuli Oscar Gatto a Rafal Majka. O dalším vývoji budeme bezprostředně informovat."

Pro Petera Sagana se přitom nejednalo o první incident na tomto závodu. Před čtyřmi lety se slovenská hvězda jen těsně vyhnula srážce se ženou, která venčila svého psa a vstoupila mu do jízdní dráhy.

Štybar bral čtvrté místo

Časovku dlouhou 21,5 kilometru v Lido di Camaiore vyhrála sestava Mitchelton-Scott, se ztrátou sedmi sekund dojel do cíle nizozemský tým Jumbo-Visma. Zdeněk Štybar s kolegy z Quick Stepu skončili na čtvrtém místě, Roman Kreuziger a jeho Dimension Data figurují ve výsledkové listině jako šestnáctí.

V dresu lídra pojede jako první australský člen vítězné stáje Michael Hepburn.

Reklama

Související témata: