Hlavní obsah

Hondo přiznal krevní doping a přišel o místo u švýcarského svazu

Hamburk

Bývalý německý cyklista Danilo Hondo se v rozhovoru pro televizní stanici ARD přiznal, že v minulosti vyzkoušel krevní doping. Hondo v pořadu prozradil, že v roce 2011 vyhledal pomoc německého sportovního lékaře Marka Schmidta, a manipulaci s vlastní krví označil za největší chybu svého života. Jeho zpověď ho dnes stála místo trenéra švýcarské reprezentace, vedení svazu ho s okamžitou platností propustilo.

Foto: Patrik Pátek

Danilo Hondo (vlevo) a Patrik Sinkewitz na archivním snímku.

Článek

"Vzhledem k tomu, že jako trenér národního týmu ve Švýcarsku pracuju s mnoha mladými jezdci, a protože jsem v posledních letech aktivně vystupoval proti dopingu, bylo mi jasné, že s tím musím vyjít ven, abych mohl pokračovat v tom, co po skončení profesionální kariéry dělám," řekl Hondo ještě předtím, než švýcarský svaz oznámil ukončení spolupráce.

Hondo v rozhovoru prohlásil, že se nechal od lékaře přesvědčit, že krevní doping používají skoro všichni. Za pomoc pak Schmidtovi, jenž je zapleten i do dopingové aféry z letošního mistrovství světa v klasickém lyžování, zaplatil zhruba 30.000 eur.

Pětačtyřicetiletý Hondo se závoděním skončil v roce 2014, od roku 2016 spolupracoval se švýcarským svazem. Během kariéry si odpykal dvouletý trest za doping poté, co měl v roce 2005 pozitivní test na závodě Kolem Murcie.

Reklama