Hlavní obsah

Zbaví se nálepky domestika? Budu na vrcholu a chci to prodat, říká Čech, který oslnil výkony v Itálii

Praha

Vychutnává si vzácné dny bez kola. Po finiši italského Gira v italské Veroně, městě zamilovaných, si český závodník týmu Astana Jan Hirt užívá odpočinek. A hlavou se mu honí otázky spojené s budoucností. U formace z Kazachstánu mu končí po sezoně kontrakt, po skvělém představení na Apeninském poloostrově se však nemusí bát, že zůstane bez angažmá.

Foto: Profimedia.cz

Jan Hirt mohl být se svým výkonem spokojen

Článek

Chci příští kontrakt vyřešit rychle," neskrývá Hirt, jenž v polovině června absolvuje závod Kolem Švýcarska. Při červencové Tour de France, kde určitě nebude v pelotonu, už chce mít o budoucnosti jasno.

Když se před dvěma lety zaskvěl dvanáctou příčkou na Giru, mohl osmadvacetiletý rodák z Třebíče nabídky přehrabovat. Zvolil Astanu, kde vzorně plnil roli klíčového domestika. Jen výjimečně však dostal příležitost jet na sebe. Ovšem když se šance naskytla, tak oslnil.

Hirt: O angažmá přemýšlím, chci se prodat

Minulou i nynější sezonu při závodě Kolem Alp, letos pak při Giru druhou pozicí v královské etapě, kdy fanoušky šokovala jeho čísla při výstupu na bájný vrchol Mortirolo. „Nebylo to přitom nic nenormálního," usmívá se.

Odpočinek po náročných etapách na Giru vyplňuje dumáním, co v budoucnosti upřednostní. „Přemýšlím nad dalším angažmá hodně. Chtěl bych více prostoru, než jsem měl v posledních dvou sezonách. Bude mi devětadvacet a měl bych být na vrcholu výkonnosti. Chci to prodat.

Je mi jasné, že nedokážu vyhrát Grand Tour. Ale určitě mohu získat etapu nebo jet na top deset," přemítá Hirt.

Současně analyzuje i Giro, na něž byl výborně nachystaný i přes trable s kolenem. „Poslední týden jsem se cítil asi v nejlepší formě ze tří účastí na Giru. Asi dokonce lépe než při premiéře za CCC před dvěma lety, kdy jsem dojel celkově dvanáctý. Byl jsem ve velké pohodě," rekapituluje vystoupení, které v konečném účtování znamenalo sedmadvacátou příčku.

Celkové umístění nebylo prioritou

Celkové umístění však nebylo jeho prioritou. Dřel pro jedničku Astany Miguela Lópeze, pro něhož byl klíčovým domestikem. „Získal bílý dres pro nejlepšího závodníka do pětadvaceti let, s čímž panovala velká spokojenost. Všichni doufali, že bude na pódiu i v celkovém pořadí, ale Miguel měl neuvěřitelnou smůlu," připomíná Hirt trable, které Lópeze v průběhu Gira pronásledovaly.

Při klíčové časovce do San Marina měl lídr Astany defekt, v předposlední etapě jej pak srazil divák běžící podél skupiny cyklistů. López, sedmý v závěrečném účtování, jej následně profackoval.

„Říkal jsem Miguelovi ať ho nechá a jede," vrací se k neuvěřitelné scéně Hirt, který až v cíli zjistil, jak se celá situace odehrála. „Žádný sport nenabízí divákům tak blízký kontakt s hlavními protagonisty. Ale fanoušci by měli mít větší respekt," má jasno český závodník.

Stejně jako pro řadu fanoušků i českého profesionála v dresu Astany překvapilo, že novým šampionem Gira je borec z Ekvádoru. „Carapaze jsem na nejvyšším stupni vážně nečekal. On je skvělý cyklista, který určitě patří do elitní pětky. Má obrovské kvality. Ale upřímně, na vítězství bych ho před startem netipoval. Nicméně jakékoliv zpochybňování jeho triumfu není na místě. Byl nejsilnější. Kilometry k triumfu si musel odšlapat. Určitě nebyl horší, než Nibali či Roglič."

Reklama

Související témata: