Hlavní obsah

Contador při premiérovém startu vyhrál cyklistickou Vueltu

MADRID

Pětadvacetiletý Španěl Alberto Contador vyhrál cyklistickou Vueltu, ve které triumfoval při svém premiérovém startu. Domácí jezdec se tak stal pátým cyklistou historie, jemuž se podařilo vyhrát všechny tři velké Tour. Loni vyhrál Tour de France a letos se radoval z triumfu na Giro d'Italia.

Článek

Nedělní závěrečnou etapu s cílem v Madridu vyhrál Matti Breschel. Čtyřiadvacetiletý Dán si tak dojel pro největší úspěch v kariéře.

Contador jel ve zlatém trikotu lídra závodu od 13. etapy a triumf si definitivně pojistil v sobotní časovce, v níž udržel nápor kolegy ze stáje Astana Američana Leviho Leipheimera. Ten v konečném pořadí obsadil druhé místo se ztrátou 61 sekund. "Cítím se jako by mi někdo sundal ze zad hrozně těžké závaží," řekl agentuře Reuters Contador. "Už od ledna o mě lidé mluvili jako vítězi Vuelty, takže jsem byl pod obrovským tlakem," dodal.

Contador: Vyhrávat mě nepřestává bavit

Pětadvacetiletý Španěl v letošním 63. ročníku Vuelty vyhrál dvě horské etapy. Po prvním dílčím triumfu se dostal do čela průběžného pořadí a zlatý trikot pak dovezl až do cíle v Madridu. "Nejdřív jsem měl v horách trochu potíže a bál jsem se, že ztratím šanci na celkový triumf. Pak mě ale tým dovedl k prvnímu vítězství a od té doby jsem se cítil skvěle," uvedl Contador. "Nicméně když máte v závodech problémy, vítězství vám pak přijdou mnohem, mnohem sladší," přidal.

Contador se nedělním triumfem stal teprve pátým cyklistou historie, který vyhrál všechny tři velké Tour. "Před rokem by mě vůbec nenapadlo, že bych mohl něco takového dokázat, navíc v tak krátkém čase. Každé těch tří vítězství má pro mě zvláštní cenu, ale rozhodně mě teď nepřestane bavit vyhrávat. A určitě kvůli tom také nezpychnu. Rodina moc dobře ví, jak mě udržet nohama na zemi," prohlásil Contador.

Před ním se podobný kousek podařil pouze Bernardu Hinaultovi, Eddymu Merckxovi, Felicemu Gimondimu a Jacquesi Anquetilemu. Španělskému jezdci se to však podařilo jako nejmladšímu a rychleji než jeho předchůdcům, Tour de France, Giro d'Italia a Vueltu vyhrál během 14 měsíců.

Vuelta - 21. etapa (102,2 km):
1. Breschel (Dán.) 2:44:39, 2. Usov (Běl.), 3. Vigano (It.), 4. Fernández (Šp.), 5. Van Avermaet (Belg.), 6. Santambrogio (Ita.), 6. Lang (Něm.), 8. Hinault, 9. Mondory (oba Fr.), 10. Florencio (Šp.) všichni stejný čas.
Konečné pořadí:
1. Contador (Šp.) 80:40:23, 2. Leipheimer (USA) -1:01, 3. Sastre -4:31, 4. Mosquera -5:04, 5. Valverde (všichni Šp.) -5:45, 6. Gesink (Niz.) -6:40, 7. Martínez (Šp.) -10:42, 8. Moncoutié (Fr.) -11:05, 9. Bruseghin (It.) -11:41, 10. Zaugg (Švýc.) 12:23.

Reklama

Související témata: