Hlavní obsah

V sobotu startuje Český pohár cyklokrosařů

PRAHA

Sedm závodů plus mistrovství České republiky čítá čtyřicátý ročník Českého poháru v cyklokrose, který se již druhý rok jede pod názvem Toi Toi Cup. Úvodní díly seriálu se konají v sobotu v Uničově a v neděli v Hlinsku. Tyto dva závody budou podle reprezentačního trenéra Petra Kloučka, mimo lednového mistrovského závodu v Kolíně, nejlépe obsazenými podniky Českého poháru. Prvenství bude obhajovat Zdeněk Mlynář ze stáje Max Cursor.

Článek

O víkendu startuje další ročník Českého poháru v cyklokrosu, v pořadí již čtyřicátý. Úvodní dva podniky seriálu budou k vidění v sobotu 27. září v Uničově, kde se kromě Radomíra Šimůnka představí kompletní česká špička plus závodníci z Německa či Slovenska, a v neděli 28. září v Hlinsku. Na Vysočině se představí nejlepší cyklokrosaři v České republice i s Radomírem Šimůnkem. „Kromě Světového poháru v Táboře, které se jede 26. října, to budou nejlépe obsazené závody na našem území,“ řekl na pondělní tiskové konferenci trenér české reprezentace Petr Klouček.

V Táboře se 26. října uskuteční jeden z devíti dílů Světového poháru. „Závod v Táboře bude vrcholem sezóny. Se zahraničními jezdci to bude bohužel slabší, protože všichni chtějí vysoké startovné, což není v silách pořadatelů,“ řekl Klouček a doplnil, že důležitým podnikem bude také mistrovství České republiky v Kolíně, které se jede 10. ledna.

Závodníci získají body i do světového poháru

V cíli každého závodu si jezdci na prémiích rozdělí 47 500 korun. Vítěz Toi Toi Cupu si přijde na 30 tisíc korun a na půl roku získá vůz značky Škoda. Do celkového pořadí se započítává pět nejlepších výsledků v sezóně, mistrovský závod v Kolíně bude odměněn trojnásobným počtem bodů. Všech osm podniků Českého poháru se jede jako závod druhé kategorie Mezinárodní cyklistické unie, a proto se budou rozdělovat také body do světového žebříčku. Ty si vždy rozdělí prvních deset jezdců, první obdrží 30 bodů, desátý pak jeden.

Za dva roky se na nově budované trati v Táboře uskuteční mistrovství světa cyklokrosařů a právě tento závod je velkou motivací pro mnoho jezdců. „A to nejen pro závodníky, kteří se specializují čistě na cyklokros,“ přidal zajímavý poznatek Klouček. Světového šampionátu v Táboře by se rád zúčastnili mimo jiné Jaroslav Kulhavý či Kateřina Nash.

Toi Toi Cup - seznam závodů:
27. září: Uničov, 28. září: Hlinsko, 11. října: Louny, 12. října: Česká Lípa, 17. listopadu: Holé vrchy, 22. listopadu: Mnichovo Hradiště, 13. prosince: Plzeň, 10. ledna: Kolín - mistrovství ČR.

Reklama