Hlavní obsah

Hrdlička s Hasoněm získali na mistrovství světa v kolové zlato

DORNBIRN

Česká dvojice Jiří Hrdlička a Radim Hasoň získala titul mistrů světa v kolové. Ve finále šampionátu v sálové cyklistice v rakouském Dornbirnu dnes Češi vyhráli 6:4 nad obhájci titulu Thomasem Abelem a Christianem Hessem z Německa, které už předtím v průběhu turnaje dvakrát porazili.

Článek

V základní části zdolali Hrdlička s Hasoněm loňské šampiony 8:5 a ve finálové skupině rovněž 6:4. Postarali se tak o jedinou medaili české výpravy v Dornbirnu a navázali na titul Petra Skotáka s Pavlem Šmídem z roku 2004.

V rozhodujícím zápase Hrdlička s Hasoněm celou dobu vedli. V poločase byl stav nerozhodný 2:2 a po změně stran se ještě Němcům podařilo vyrovnat na 3:3. Závěr ale zvládli podstatně lépe čeští hráči, kteří se ujali vedení 6:3. "Výsledek jsme si už v koncovce pohlídali. Pro mě bylo největším překvapením, že jsme dokázali Německo třikrát v průběhu dvou dnů porazit. Na druhé straně jsme ale prohráli dvakrát s Rakouskem," řekl ČTK Hrdlička, který získal už druhý titul mistra světa. První vybojoval před pěti lety společně s Miroslavem Bergrem.

"Hrdlička s Hasoněm třemi vítězstvími nad Německem potvrdili, že je titul ve správných rukou. Finálový zápas byl vyvrcholením celého turnaje a strhl celou halu. Potěšilo nás, že polovina haly fandila nám," uvedl trenér české dvojice Miloš Stibor. Hasoň si užíval první titul. "Nemohu tomu stále uvěřit, že se nám podařil takový výsledek. Hlavně to, že se nám povedlo porazit Němce třikrát. Finále bylo hodně tvrdé," řekl Hasoň.

Všechny tři medaile v krasojízdě získali němečtí reprezentanti. Na mužský trůn se po roční přestávce vrátil dvojnásobný mistr světa David Schnabel, obhájce prvenství Robert Hartmann skončil třetí. Jakub Mašek byl devátý, naopak svou sestavu zcela pokazil Ludvík Písek, jenž skončil až šestnáctý.

Mezi ženami obhájila titul Anja Scheuová před Sandrou Beckovou. Do finále vstupovala s nejvyšší bodovanou sestavou Rakušanka Denise Bollerová, ale neunesla tlak domácího prostředí a skončila čtvrtá. Při absenci Martiny Trnkové skončila jediná česká účastnice Nicole Frýbortová na 13. místě.

Novým účastníkem skupiny A v kolové bude v příštím roce Belgie, která v baráži porazila Chorvatsko 5:3.

Kolová - finále
Česká republika (Hrdlička, Hasoň) - Německo (Abel, Hess) 6:4.
Konečné pořadí: 1. Česká republika, 2. Německo, 3. Rakousko (König, D. Schneider), 4. Švýcarsko (R. Schneider, Planzer), 5. Japonsko (Kinošita, Macuda), 6. Chorvatsko (Kraljič, Posedi).
Krasojízda - jednotlivci
Muži: 1. Schnabel 191,64, 2. Blab 190,37, 3. Hartmann (všichni Něm.) 188,19, ...9. Mašek 112,03, 16. Písek (oba ČR) 85,85.
Ženy: 1. Scheuová 171,02, 2. Becková 166,24, 3. Kleinschwärzerová (všechny Něm.) 166,08, ...9. Frýbortová (ČR) 114,06.

Reklama