Hlavní obsah

Huříková se učí na kole prohrávat

Jan KrůtaPrávo

Kdykoliv přijela bikerka Tereza Huříková v posledních letech na závod v Česku, téměř vždy se diskutovalo pouze o tom, kdo skončí za ní na druhém a třetím místě. V sobotu však na domácím poháru v cross country v Bystřici pod Hostýnem poznala cyklistka týmu Česká spořitelna MTB porážku.

Článek

Dojela o pět a půl minuty druhá za slovenskou reprezentantkou Števkovou. Důvod je jasný – byl to její první start od zlomeniny klíční kosti, kterou si přivodila 19. března při pádu na soustředění v Itálii.

„Je to pro mě trošku nezvyklá situace, ale na druhou stranu jsem s něčím podobným počítala. Bylo to po zdravotní pauze vlastně první vážnější rande s terénem. Do soboty jsem se vozila jen po cyklostezkách,“ říká s úsměvem Huříková.

Klíční kost jí 2. dubna operovali. „Nemohla jsem návrat k tréninku uspěchat. Šlo to hodně zvolna. Začala jsem nejdřív jen tak zlehka točit nohama, trénovala jsem i na silnici a chodila plavat. Mohla jsem jezdit jen to, co mi ruka dovolila,“ vypráví 22letá bikerka.

Pohyb jí v době zranění chyběl

První závod proto dopadl, jak dopadl. „Chvíli mi trvalo, než jsem se rozjela a zvykla si na techniku. Ale jsem hlavně šťastná, že jsem zase mohla být zpátky na kole. Při té pauze jsem si uvědomila, jak strašně mi chybí. Nejen kolo, ale pohyb jako takový. Jsem opravdu moc ráda, že můžu dělat cyklistiku,“ tvrdí Huříková.

Už ve čtvrtek odlétá na závody Světového poháru do Madridu. „Je mi ale úplně jasné, že to ještě zdaleka nebude ono,“ smiřuje se s realitou.

„Ve svěťáku jsem si za poslední roky zvykla na stabilní výsledky kolem desítky, ale musím být při zemi. Po čtrnácti dnech tréninku nemohu čekat zázraky. Ráda si na formu po-čkám, protože letos se chci zaměřit hlavně na zářijové mistrovství světa v Austrálii. A do něj zbývá ještě relativně dost času,“ dodává juniorská světová šampiónka z roku 2005.

Reklama