Hlavní obsah

Cyklista Cavendish oslavil narozeniny vítěznou etapou

ARENZANO

Vítězem středeční 11. etapy cyklistického závodu Giro d'Italia se stal britský jezdec Mark Cavendish a dal si tak dárek ke čtvrtečním 24. narozeninám. Růžový trikot lídra průběžného pořadí udržel Ital Danilo di Luca.

Článek

Cavendish si pro triumf dojel v hromadném spurtu v městečku Arenzano na ligurském pobřeží. V cílové rovince porazil Američana Tylera Farrara a domácího Alessandra Petacchiho.

Pro spurtéra stáje Columbia to bylo již druhé dílčí vítězství v letošním ročníku Gira. Cavendish triumfoval i v nedělní deváté etapě, jejíž výsledky se však do celkového pořadí nezapočítávaly.

Cavendish navíc finiš dnešní etapy dobře znal, protože v březnu zde vyhrál slavný závod Milán-San Remo. "Milán-San Remo tady začalo a dneska tady byl cíl. Oživil jsem si pěkné vzpomínky, rád jsem tady zase byl," citovala Brita agentura AP. "Dneska jsem jenom zopakoval to, co jsem tady dělal v březnu. A samozřejmě mi hodně pomohl tým," dodal.

Nepříliš vydařenou etapu prožil lídr stáje Astana Levi Leipheimer. Čtvrtý jezdec průběžného pořadí na 109. kilometru upadl a notně odřený, ale bez vážnějších zranění, dojel na 65. místě.

Ještě před závodem navíc Leipheimer přišel o svého vrchního domestika Chrise Hornera. Ten se nepostavil na start kvůli trhlině v lýtkovém svalu. Hornerovi před dnešní etapou patřilo v průběžné klasifikaci jedenácté místo.

Ústřední postavou Astany tak byl v dnešní etapě Lance Armstrong. V závěru se posunul do čela pelotonu, aby nasadil tempo. Deset kilometrů před cílem ale odstoupil a zařadil se opět do hlavního pole. "Hrál na jistotu, proto šel do čela. Každým dnem vypadá silnější a silnější. Myslím, že na Tour de France bude jedním z adeptů na celkový triumf," řekl na adresu sedminásobného vítěze Tour Di Luca.

Ve čtvrtek je na programu očekávaná časovka jednotlivců, v níž na cyklisty čeká 60,6 kilometru v pobřežní oblasti Cinque Terre.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 11. etapa (216 km):
1. Cavendish (Brit.) 4:51:17, 2. Farrar (USA), 3. Petacchi (It.), 4. Davis (Austr.), 5. Hinault (Fr.), 6. Vigano (It.), 7. Hagen (Nor.), 8. Serov (Rus.), 9. Gatto (It.), 10. Förster (Něm.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Di Luca (It.) 48:51:28, 2. Meňšov (Rus.) -1:20, 3. Rogers (Austr.) -1:33, 4. Leipheimer (USA) -1:40, 5. Pellizotti (It.) -1:53, 6. Sastre (Šp.) -1:54, 7. Basso (It.) -2:03, 8. Lövkvist (Švéd.) -2:12, 9. Arroyo (Šp.) -2:35, 10. Simoni (It.) -2:58.

Reklama