Hlavní obsah

Cyklista Preidler dostal u soudu podmínku na 12 měsíců za doping

Innsbruck

Rakouský cyklista Georg Preidler, jenž se loni přiznal k dopingu, dostal u soudu v Innsbrucku podmíněný trest vězení na dvanáct měsíců za sportovní podvod. Trojnásobný národní mistr v časovce navíc musí zaplatit pokutu 2880 eur (76 tisíc korun).

Foto: Sport.cz

Rakouský cyklista Georg Preidler se přiznal ke krevnímu dopingu.

Článek

Preidler byl vyšetřován kvůli spolupráci s erfurtským lékařem Markem Schmidtem, jenž pomáhal k dopingu desítkám profesionálních sportovců. Skandál odstartoval loni v únoru raziemi na mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu.

Nyní třicetiletý Preidler se přiznal k tomu, že několikrát absolvoval krevní transfúzi, popřel však užívání zakázaných látek. Svědek obžaloby ale vypověděl, že několikanásobnému účastníkovi Tour de France a Gira d'Italia obstaral injekční stříkačky a růstový hormon. Předal mu je údajně v lahvičce pomerančového džusu s pokyny, jak má doping používat.

Žalobce uvedl, že dopováním Preidler podvodně připravil své zaměstnavatele, sponzory a pořadatele závodů o zhruba 286.000 eur (7,5 milionu korun).

Po přiznání k pokusu o doping Preidlera propustil jeho tým FDJ a rodák ze Štýrského Hradce společně s dalším zapleteným cyklistou Stefanem Deniflem dostali před rokem čtyřletý zákaz činnosti.

S podmínečnými tresty už odešli v minulých měsících od soudu jiní účastníci aféry, běžci na lyžích Max Hauke a Johannes Dürr.

Reklama