Hlavní obsah

Lídr cyklistické Vuelty pojede příští rok v červeném trikotu

MADRID

Cyklistickou Vueltu čeká v příštím roce 65. ročník a organizátoři se rozhodli ho oslavit dvěma změnami. Lídr průběžného pořadí pojede v červeném místo ve zlatém trikotu a závod také poprvé uvidí noční časovku v ulicích Sevilly.

Článek

Změnou barvy trikotu chtějí organizátoři vzdát hold úspěchům španělských sportovců v poslední době. Červená je totiž tradiční barvou španělských reprezentací například ve fotbalu a basketbalu.

Vuelta odstartuje 28. srpna noční časovkou družstev v ulicích Sevilly a skončí 19. září v Madridu. Cyklisty čeká celkem 3352 kilometrů a šest horských etap, o jednu víc než letos.

"Je to pěkná trasa, která zvýhodňuje vrchaře," řekl vítěz předloňské Vuelty Alberto Contador. "Líbí se mi hlavně poslední horská etapa, kterou pravidelně jezdím v tréninku. Sice chci za rok potřetí vyhrát Tour de France, ale nerad bych o tuhle Vueltu přišel," dodal.

Příští rok bude na Vueltě také k vidění pouze jedna časovka jednotlivců (16. etapa). "Je to úmysl. Chtěli jsme, aby byl závod co nejméně předvídatelný," řekl agentuře Reuters při dnešním představení trati vítěz Vuelty z roku 1998 Alberto Olano, který trať pro 65. ročník slavného závodu vymýšlel.

"Spousta horských etap, hodně rozdílných úseků. Bude to hodně těžký závod," prohlásil letošní šampión Alejandro Valverde. "Stačí jeden špatný den a vaše vedení bude v tahu," dodal.

Reklama