Hlavní obsah

Bublina je čistá, Tour jede dál

Aktualizováno

Dvoudenní vlna testování před závěrečným týdnem Tour de France neprokázala mezi závodníky a členy týmů výskyt onemocnění covid-19 a závod tak bez nutnosti opatření pokračuje úterní 16. etapou. Kompletní ‚závodní bublina' - jezdci a všichni další lidé pohybující se kolem nich - byla otestována během neděle a pondělí, kdy měla Stará dáma na programu druhý volný den.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Primož Roglič se těší na poslední týden TourVideo: sntv

 
Článek

„V pořadí šlo již o čtvrtou vlnu testů a všech 785 vzorků mělo negativní výsledek. Děkujeme všem týmům za spolupráci a ostražitost, díky níž můžeme pokračovat dál směr Paříž," uvedli organizátoři Tour v úterním prohlášení před startem 16. dějství.

Letošní 107. ročník slavného závodu odstartoval kvůli pandemii koronaviru s dvouměsíčním zpožděním a nad stájemi od první etapy visí hrozba - v případě dvou pozitivních testů v rámci týmu musí celá ekipa odstoupit. „Čekání na výsledky ale žádný velký stres nebyl. Dodržujeme striktně pravidla, takže nebyl důvod k obavám," poznamenal dosavadní majitel žlutého trikotu Primož Roglič ze stáje Jumbo-Visma.

Ředitel se mohl vrátit

O dosud největší koronavirové pozdvižení se tak v letošním specifickém ročníku Tour postaral její ředitel Christian Prudhomme, u nějž byla nákaza prokázána při testech zkraje minulého týdne. Pozitivní testy měli rovněž čtyři členové doprovodných týmů nejmenovaných stájí, kteří ovšem nepatřili do závodní bubliny. Prudhomme měl po týdenní karanténě další test negativní a dnes se k pelotonu mohl vrátit.

Závodníky v úterý čeká 16. etapa z La Tour-du-Pin do Villard-de-Lans o délce 164 km. Jde o první ze tří náročných horských etap za sebou a cyklisté během ní musejí zvládnout celkem pět stoupání, z nichž nejtěžší je Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte s horskou prémií první kategorie. Podrobnou online reportáž z 16. etapy můžete na Sport.cz sledovat zde.

Reklama