Hlavní obsah

Kreuziger léčil onemocnění klidem a už se dívá směrem k Tour de France

PRAHA

Chce se definitivně zbavit zdravotních potíží, které mu zabránily zopakovat vítězství na nedávném závodě Kolem Romandie. Roman Kreuziger se nyní potřebuje v pořádku vrátit k italskému týmu Liquigas, aby se zapojil do přípravy na červencovou Tour de France. Jenže obhajoba loňského devátého místa bude pro českého cyklistu z různých důvodů složitá.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyklista Roman Kreuziger a jeho silniční speciál Cannondale pro Tour de France.

Článek

„Vyšetření probíhají, ale zatím nic neodhalila.Nicméně se cítím lépe, než když jsem naposledy závodil. Člověk prostě občas onemocní, kolikrát stačí málo, aby se organismus oslabil. Někdy stačí větší teplotní výkyvy, jenže já na chřipky nebo virózy netrpím. Potíže léčím klidem, čekám, až samy odezní,“ říkal o svém problému rodák z Moravské Třebové, který pobývá v Česku na krátké dovolené.

Nehledě na zdravotní komplikace považuje úvod sezóny za vydařený. Zvítězil Kolem Sardinie, čtvrtý byl na Paříž - Nice a pátý na Amstel Gold Race. „Sice mi chybí velké vítězství jako loni při Romandii, ale na druhou stranu jsem ještě nikdy v úplném úvodu sezóny nezaznamenal výhru. Považuji si i výsledek z Paříž - Nice a pětka na Amstelu je hodně nečekaná,“ ohlédl se Kreuziger.

Uvidí se, kdo to přežije po prvním týdnu

V minulých dnech už usedl na Šumavě na kolo a odtrénoval dvě tříhodinové fáze. „Protože bylo pěkně, vyjel jsem dokonce o den dřív. Bylo ovšem znát, že jsem měl týdenní výpadek. Teď se přesunu do Itálie a na přelomu května a června mě čeká stájové soustředění v San Pellegrinu. Máme tam ideální podmínky a zázemí a kopce tam dosahující svou tisíc metrů jako při Tour,“ popsal nejbližší program nejlepší český silničář, pro nějž bude poslední generálkou před „starou dámou“ závod Kolem Švýcarska, který před dvěma roky překvapivě vyhrál.

Cyklista Roman Kreuzigerfoto: Právo/Michaela Říhová

Kreuziger patří v týmu z Apeninského poloostrova k jedním ze čtyř lídrů, na něž musí většina týmu pracovat. Kdo se ale v průběhu Tour posune nejvyšší pozici, není momentálně jasné. Franco Pellizotti nesmí kvůli podezřelým hodnotám krevních testů obhajovat druhé místo na probíhajícím Giro d'Italia a je otázkou, jestli bude pro Tour z podezření očištěn. První závod cyklistické „trojkoruny“ naopak jedou Ivan Basso a Vincenzo Nibali.

„Čtyři lídři v týmu jsou výhodou, nevím, jestli má někdo v profipelotonu tak silnou sestavu jako my. Při Tour se nejspíš nebude od začátku plánovat žádná konkrétní strategie, ale uvidí se, jak kdo přežije první týden. Pak se pravděpodobně určí strategie, na koho se pojede,“ nahlédl nedávno čtyřiadvacetiletý silničář do budoucnosti.

Účast na Giru nemusí být nevýhodou

„Záleží, jakým stylem Basso a Nibali Giro odjedou. Všechno je otevřené, existuje i varianta, že by Nibali jel až Vueltu, ale je zatím zbývá do začátku závodu ještě měsíc a půl, takže je předčasné spekulovat,“ přemítal Kreuziger. Za příliš velkou výhodu nepovažuje skutečnost, že by na rozdíl od italské dvojice jedoucí náročné Giro neměl být před Tour tak unavený.

„Každý má svůj plán a přestávka mezi oběma třítýdenními závody je víc než měsíc. Pokud budou Basso a Nibali zdravotně v pořádku, budou mít dost času na regeneraci, trénink i návrat do závodní formy,“ vykládal  syn slavného cyklokrosaře.

Cyklista Roman Kreuziger a jeho silniční speciál Cannondale pro Tour de France.foto: Právo/Michaela Říhová

Hned při své premiéře na Tour vybojoval dvanácté a loni deváté místo. „Samozřejmě bych chtěl skončit zase v první desítce, případně si vylepšit loňský výsledek, ale bude to pěkně náročný úkol. Jednak bude záležet na týmové strategii, ale i na soupeřích, protože letos se sejde těžší konkurence. Na první pětku ale myslet určitě nemohu,“ přiznal Kreuziger.

Podle něj je nejslavnější silniční závod navíc náročnější než před rokem. „Startuje se v Rotterdamu a tři dny se jede přes Belgii. Tam bude důležité neudělat chybu, která by se mohla projevit při pozdějším stanovení taktiky. Ve Francii nás pak čeká sedm těžkých horských etap, z nichž nás čtyři čekají poslední týden v Pyrenejích. Není to žádný přehnaný extrém, ale loni to byla o poznání snadnější Tour,“ dodal.

Reklama