Hlavní obsah

V nominaci na cyklistické MS je i Hirt, Vakoče nepustil jeho tým

Na přeloženém mistrovství světa v silniční cyklistice v Imole bude tento týden startovat osm českých reprezentantů. Závod mužů pojede i Jan Hirt, který v neděli dokončil Tour de France. Na startu s ním budou mistr republiky Adam Ťoupalík, Josef Černý a Jakub Otruba, kterého čeká premiéra mezi elitou.

Foto: Sport.cz

Jan Hirt v dresu týmu CCC.

Článek

Na poslední chvíli vypadli z nominace Petr Vakoč a Jan Bárta. Vakočovi zatrhla start stáj Alpecin Fenix, šestinásobný český šampion v časovce Bárta si v závodě Kolem Slovenska zlomil ruku.

"Trať je letos opravdu těžká a měla by nejvíce sedět Janu Hirtovi, který bude lídrem naší sestavy. Vyhovovat by měla i Adamu Ťoupalíkovi," uvedl reprezentační trenér Tomáš Konečný na svazovém webu. Páteční časovku pojedou Černý a Otruba.

V nedělním závodě s hromadným startem čeká cyklisty 258,2 kilometru s převýšením 5000 metrů. "Ve čtyřech se dá těžko tvořit závod. Musíme si pomáhat a jet podle silných mančaftů. Je potřeba využít šanci. Třeba vystoupení Pogačara na Tour de France jistě zvedne motivaci i našim jezdcům. Je potřeba si věřit, a když má člověk natrénováno, tak je to potřeba prodat. Kuba Otruba zažije premiéru v elite, chtěl by zajet kvalitní výsledek, který by jej posunul dále," řekl Konečný na adresu dvaadvacetiletého jezdce.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

V jednadvaceti letech králem Tour de France. Mladšího vítěze než Tadeje Pogačara měla Stará dáma jen v roce 1904.

Světový šampionát se měl konat v Aigle, které se ho ale kvůli švýcarským opatřením proti šíření koronaviru zřeklo. Pořadatelství se před třemi týdny ujala Imola. Kvůli komplikacím s cestováním byly zrušeny závody v juniorských kategoriích a jezdců do 23 let, v nichž mohla česká výprava po nedávném úspěchu na mistrovství Evropy mířit vysoko.

"Mluvit o ambicích po velice úspěšném evropském šampionátu je hodně těžké. Budou nám chybět tři medailisté z ME a to je pro nás, stejně jako pro závodníky samotné, veliká škoda. Superstar dvojice juniorů Mathias Vacek a Pavel Bittner a Vojtěch Řepa v třiadvacítce přišli o možnost dokázat, že patří nejen k evropské, ale i absolutní světové špičce," uvedl Konečný.

Vacek se stal v srpnu juniorským mistrem Evropy v časovce, v závodech s hromadným startem získali Bittner stříbro a Řepa bronz.

Závod žen pojedou Jarmila Machačová, Nikola Nosková a Tereza Neumanová. "Náročná trať by měla sedět Nikole Noskové, ale její závodní program nebyl ani trochu ideální. Její tým moc závodů neabsolvoval a bez ostrých závodů se jde připravit těžko. Přesto by ale nějaký hezký výsledek její současná forma mohla přinést," věří Konečný. Do časovky nastoupí Machačová a Tereza Korvasová.

Reklama

Související témata: