Hlavní obsah

Skvělý výsledek. Český cyklista zazářil na Giru

Na výborný výsledek dosáhl český cyklista Josef Černý, který dojel pátý v časovce na Giru d'Italia a o jedno místo vylepšil výsledek z úvodní jízdy proti chronometru v Palermu. Stejně jako před dvěma týdny vyhrál italský mistr světa Filippo Ganna. Šestý skončil držitel růžového trikotu Joao Almeida z Portugalska a po 14. etapě ještě zvýšil své průběžné vedení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Černý skončil v časovce na Giru pátýVideo: sntv

 
Článek

Mistr republiky Černý na 34 kilometrech mezi městy Conegliano a Valdobbiadene potvrdil příslušnost k časovkářské elitě. Sedmadvacetiletý člen týmu CCC byl po dojezdu do cíle první, ale sotva se usadil na místo pro lídra před televizními kamerami, vymazal jeho čas dvojnásobný mistr světa Rohan Dennis.

Ani Australan nevydržel ve vedení dlouho, protože stejně jako předminulou sobotu deklasoval soupeře Ganna. Světový šampion z Imoly zajel čas 42:40 a připsal si třetí vítěznou etapu na letošním Giru.

"Každé vítězství je důležité, jsem za něj moc šťastný. Po startu jsem se cítil v pohodě, ten úvodní kopec nebyl zrovna jednoduchý, ale závěrečná část se mi jela fakt dobře a cítil jsem se stále lépe a lépe," uvedl Ganna, jenž vedle dvou časovek vyhrál na Giru po úniku i klasickou etapu.

Druhý Dennis na svého kolegu z týmu Ineos ztratil 26 sekund. Třetí skončil s odstupem 1:09 minuty Američan Brandon McNulty, jehož výborná časovka katapultovala na čtvrté místo celkového pořadí. Dvě sekundy za McNultym byl čtvrtý Belgičan Thomas De Gendt a dalších pět sekund ztratil Černý.

Pražský rodák prohrál se šampionem Gannou o 1:16 minuty a sedm sekund mu chybělo k pomyslným stupňům vítězů. I tak si po dvou šestých místech na loňském a letošním Giru připsal nejlepší výsledek na Grand Tour. V průběžném pořadí se posunul na 86. pozici.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Josef Černý.

"Po náročném průběhu Gira jsem rád, že jsem měl dnes nohy na slušný časovkářský výkon. Měl jsem motivaci a z pátého místa mám radost, zvlášť když se podíváte, jací tady jsou specialisté," řekl Černý na webu svého týmu CCC.

"Jsem moc rád, že jsem dokázal o něco vylepšit výsledek z úvodní časovky, ukazuje to, že se moje forma v průběhu závodu zlepšuje. Navíc nás čeká ještě jedna časovka v závěrečný den závodu, takže doufám, že něco předvedu i v ní," dodal 23. muž z jízdy proti času na mistrovství světa.

Možný útok rivalů na růžový dres suverénně odvrátil Almeida, jenž dojel šestý půldruhé minuty za Gannou. Svůj náskok před Nizozemcem Wilcem Keldermanem, který byl dnes devátý, díky tomu zvýšil na 56 sekund.

"Velmi dobrý den a dobrý čas. Myslel jsem, že na Keldermana ztratím, protože je to výborný časovkář, a budu víceméně na úrovni Nibaliho," pochvaloval si Almeida. Bývalý vítěz Gira Vincenzo Nibali prožil v jízdě proti chronometru průměrný den a na pátém místě ztrácí na Almeidu dvě a půl minuty.

V neděli čeká dvaadvacetiletého portugalského debutanta na Grand Tour těžká horská zkouška v 15. etapě, jež končí po 185 km výstupem do horského střediska Piancavallo. Další náročná stoupání jsou na programu v následujícím závěrečném týdnu Gira.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 14. etapa (časovka jednotlivců Conegliano - Valdobbiadene, 34,1 km):
1. Ganna (It./Ineos Grenadiers)42:40
2. Dennis (Austr./Ineos Grenadiers)-26
3. McNulty (USA/SAE Team Emirates)-1:09
4. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal)-1:11
5. Černý (ČR/CCC)-1:16
6. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step)-1:31
7. Kangert (Est./EF Pro Cycling)-1:33
8. Castroviejo (Šp./Ineos Grenadiers)-1:44
9. Kelderman (Niz./Sunweb)-1:47
10. Tratnik (Slovin./Bahrajn-McLaren)-2:00.
Průběžné pořadí:
1. Almeida54:28:09
2. Kelderman-56
3. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren)-2:11
4. McNulty-2:23
5. V. Nibali (It./Trek-Segafredo)-2:30
6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe)-2:33
7. Pozzovivo (It./NTT)-2:33
8. Masnada (It./Deceuninck-Quick Step)-3:11
9. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe)-3:17
10. Hindley (Austr./Sunweb)-3:33
...86. Černý-1:50:34.

Reklama