Hlavní obsah

Cyklorkosař Šimůnek pozval rodinu na Vánoce do Belgie

PRAHA

Cyklokrosař Radomír Šimůnek prožije české Vánoce v Belgii. Kvůli velikému množství závodů nemůže odjet domů, a tak za ním do Morkhovenu, kde během sezóny bydlí, přiletí maminka i bratr. „Akorát jedu pro stromeček a nějaká ryba taky určitě bude,“ hlásil Šimůnek.

Foto: Aleš Suchánek

Radomír Šimůnek pozve na Vánoce rodinu do Belgie

Článek

„Pro mě je to takhle jednodušší. Oni se aspoň podívají na závody a budou mi držet palce,“ řekl jezdec belgické stáje BKCP-Powerplus. „Budou tady se mnou do 31. prosince, kdy odletí do Čech, a já se tam dostanu až 3. ledna, abych si před domácím šampionátem trochu zvykl na českou zimu.“

Jeho nabitý závodní kalendář na přelomu roku čítá 5 závodů v osmi dnech: 26. prosince Světový pohár v Zolderu, 27. Superprestige za umělého osvětlení v Diegemu, 29. GvA v Loenhoutu, 1. ledna GvA v Baalu, kde žije belgický krosový idol Sven Nys, a na závěr 2. ledna závod I. kategorie UCI v Tervurenu. „Je to slušná porce. A to jsem ještě mohl jet 30. prosince závod v Bredene, který jsem ale vypustil, abych si trochu odpočinul,“ prozradil 27letý reprezentant.

Belgičané si závody na přelomu roku užívají

Belgičané si závody na přelomu roku obzvlášť užívají, cyklokros je v zemi jedním z nejpopulárnějších sportů. „A navíc má pauzu fotbalová liga, takže ty návštěvy budou ještě větší. Minimálně 15 000 lidí na závod,“ přiznal Šimůnek.

„Fanoušci jsou často posilněni alkoholem a člověk si musí dávat bacha, aby ho někdo nesestřelil. Není moc dobré jezdit u kraje dráhy,“ culí se syn čtyřnásobného mistra světa. „Nejhorší je to v Diegemu, kde se startuje v pět večer. Před pěti lety tam takhle vytočili Groenendaala, něco po něm snad házeli. On v kopci zastavil, zahodil kolo a jednomu z těch fanoušků dal pěstí,“ vzpomíná na extempore nizozemského závodníka, který už aktivní kariéru ukončil.

Šimůnkova sezóna je pořád trochu poznamenaná smrtí otce, který skonal v srpnu po krátké těžké nemoci. „Hlavně v úvodu byl znát ten výpadek v tréninku. Ale už se do toho zase dostávám. Hodně mi pomohlo soustředění ve Španělsku, kde jsem trénoval se stájovým kolegou Nielsem Albertem,“ uvedl Šimůnek.

V sobotu vyhrál závod v Antverpách, kde porazil celou špičku. „Trať byla zmrzlá a rychlá, to je pro mě ideální. Hodně mě to nakoplo na to vánoční turné,“ řekl. „Když jsem stál na nejvyšším stupni, automaticky jsem kouknul k nebi. Oči hledaly tátu, který by měl radost. Nesmím to slavné cyklokrosové jméno zadupat do země,“ vytkla si momentální česká dvojka za Štybarem.

Právě Štybar si nyní dává nucenou pauzu kvůli zranění kolena. Trénuje na Mallorce a spřádá plány na návrat do cyklokrosového pelotonu. „Hodně ho to zranění zbrzdilo. Ale slyšel jsem, že už je na tom zase dobře, a myslím si, že pojede už svěťák v Zolderu. Podle mě bude stejně silný jako na začátku sezóny,“ řekl na adresu úřadujícího mistra světa.

Reklama