Hlavní obsah

Armstrong dokončil poslední mezinárodní závod na 67. místě

Legendární cyklista Lance Armstrong má za sebou svůj poslední mezinárodní závod. Na Tour Down Under obsadil sedminásobný šampion Tour de France po šesti etapách celkově 67. místo se ztrátou šesti minut a 42 sekund na domácího vítěze Camerona Meyera. Devětatřicetiletý Američan má v plánu startovat už jen v několika závodech v USA, chce také závodit v triatlonu a na horských kolech.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Lance Armstrong.

Článek

Armstrongův odchod z velké cyklistiky nebyl nijak pompézní, po dnešním dojezdu poslední etapy v Adelaide pouze dostal slavný cyklista od premiéra Jižní Austrálie Mika Ranna pár turistických bot.

"My (cyklisté) jezdíme po celém světě, ale takovéhle publikum a taková atmosféra se jen tak nevidí. Konkuruje to Tour, Giru i dalším velkým závodům," potěšil fanoušky Armstrong, ale s novináři mluvit nechtěl.

Poté, co na něj odhalení magazínu Sports Illustrated opět vrhla dopingový stín, komunikoval Armstrong pouze prostřednictvím sociální sítě Twitter. Během australského závodu uvítal, že se informacemi časopisu o jeho údajné spolupráci s kontroverzním italským lékařem Michelem Ferrarim nejméně do roku 2009 bude zabývat Americká antidopingová agentura. "Těším se, že mě očistí," uvedl Armstrong.

Už před startem Tour Down Under řekl, že nemá v plánu loučit se s velkou pompou. "Odcházím s pocitem, že jsem do toho dal všechno. Nepotřebuju žádné medaile nebo sochy," prohlásil.

Tour Down Under, cyklistický závod ProTour v Austrálii - 6. etapa (91 km):
1. Swift (Brit.) 1:53:47, 2. Henderson (N. Zél.), 3. Goss, 4. McEwen (oba Austr.), 5. Haedo (Arg.), 6. Davis (Austr.) všichni stejný čas.
Konečné pořadí:
1. Meyer (Austr.) 17:54:27, 2. Goss -2, 3. Swift -8, 4. Matthews (Austr.) -9, 5. Ten Dam (Niz.) -10, 6. Ventoso -17, ...67. Armstrong (USA) -6:42.

Reklama