Hlavní obsah

Roglič obhájil triumf na Vueltě. Jako první po 15 letech

Primož Roglič obhájil jako první cyklista po 15 letech vítězství na Vueltě. Jednatřicetiletý Slovinec z týmu Jumbo-Visma dovezl červený dres lídra do Madridu, kde zkrácený 75. ročník španělského závodu vyvrcholil. Závěrečnou osmnáctou etapu o délce 139,6 km vyhrál Němec Pascal Ackermann.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Roglič slaví triumf na VueltěVideo: sntv

 
Článek

Roglič si definitivně zajistil druhé vítězství na Grand Tour v sobotní poslední horské etapě, v níž před útočícím Richardem Carapazem uhájil celkové vedení. Ekvádorského soupeře porazil Roglič o 24 sekund, třetí skončil Brit Hugh Carthy.

"Čím víc vítězíte, tím víc se naučíte vychutnat si to, ale vždycky je to jiný příběh, jiný závod a není možné je srovnávat. Je krásné zakončit takhle sezonu," řekl Roglič k titulu. "Stále je ještě pár cílů, kterých chci ve své kariéře dosáhnout. To je pro mě do příštích let obrovská motivace," dodal.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Spurt v závěrečné etapě Vuelty.

Triumf na Vueltě dokázal naposledy obhájit Španěl Roberto Heras při svém celkovém čtvrtém vítězství v roce 2005. Letošní ročník tradičního třítýdenního závodu byl kvůli koronavirové pandemii posunut o dva měsíce a zkrácen o plánované úvodní tři etapy v Nizozemsku, jež se v novém termínu nejely.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Primož Roglič kromě celkového vítězství na Vueltě vybojoval i zelený dres pro vítěze bodovací soutěže.

V závěrečný den se podobně jako na Tour de France bojovalo už jen o etapové vítězství. V těsném spurtu ho získal Ackermann, jenž o milimetry porazil Ira Sama Bennetta a připsal si druhou výhru na letošní Vueltě. Poprvé se ale mohl radovat bezprostředně po dojezdu, neboť v 9. etapě byl vyhlášen vítězem až poté, co byl za nedovolené počínání ve spurtu Bennett diskvalifikován.

Roglič dokončil etapu bezpečně v hlavním poli a mohl definitivně slavit. Obhajoba vítězství na Vueltě byla pro bývalého skokana na lyžích částečnou náplastí za Tour de France, na níž ho před dvěma měsíci připravil o celkový triumf v rozhodující časovce v předposlední den krajan Tadej Pogačar.

Na letošní Vueltě vyhrál Roglič čtyři etapy a potvrdil, že je mužem pro velké závody. Při svých pěti posledních startech na Grand Tour od roku 2018 skončil dvakrát první a jednou druhý, třetí a čtvrtý.

Do Madridu dojeli Vueltu oba její čeští účastníci. Jan Hirt obsadil celkovou 56. pozici, třetí muž ze středeční 14. etapy Zdeněk Štybar skončil na 102. místě.

Cyklistický závod Vuelta - závěrečná 18. etapa (Hipódromo de la Zarzuela - Madrid, 139,6 km):
1. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe)3:28:13
2. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick-Step)
3. Kanter (Něm./Sunweb)
4. Philipsen (Belg./SAE Team Emirates)
5. Sütterlin (Něm./Sunweb)
6. Morin (Fr./Cofidis)
7. Van Rensburg (JAR/NTT)
8. Manzin (Fr./Total Direct Energie)
9. Stannard (Austr./Mitchelton-Scott)
10. Aberasturi (Šp./Caja Rural-Seguros RGA)
...17. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step)všichni stejný čas
125. Hirt (ČR/CCC)-57
Konečné pořadí:
1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma)72:46:12
2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers)-24
3. Carthy (Brit./EF Pro Cycling)-1:15
4. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation)-2:43
5. Mas (Šp./Movistar)-3:36
6. Poels (Niz./Bahrajn-McLaren)-7:16
7. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates)-7:35
8. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ)-7:45
9. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe)-8:15
10. Valverde (Šp./Movistar)-9:34
...56. Hirt-2:20:00
102. Štybar-3:43:45

Reklama

Související témata: