Hlavní obsah

Hospitalizovaný cyklista Ricco je podezřelý z krevního dopingu

MILÁN

Italský cyklista Riccardo Ricco, jenž byl v neděli hospitalizován v kritickém stavu, je podezřelý z krevního dopingu. Případ začala vyšetřovat italská policie, která už obdržela lékařskou zprávu, a antidopingový výbor Italského olympijského výboru zahájil s jezdcem disciplinární řízení.

Článek

Cyklistův ošetřující lékař řekl podle listu Gazzetta dello Sport policistům, že Ricco si v přítomnosti své partnerky prováděl krevní transfuzi. Vítěz tří etap na Giro d'Italia a druhý muž celkového pořadí z roku 2008 projevil údajně obavy z toho, že krev, kterou uchovával 25 dní doma v lednici, byla špatně zakonzervovaná.

Ricco byl přijat do nemocnice v Modeně s nespecifikovanými vážnými zdravotními potížemi. Sedmadvacetiletý jezdec měl podle agentury Reuters problémy s ledvinam a plícemi i střevní potíže.

Na klinice zatím zůstává, ale brzy zřejmě bude muset k výslechu na policii. Státní zástupce Vito Zancani se nyní chystá prostudovat lékařské zprávy. "Pak rozhodneme, jestli byl porušen antidopingový zákon," řekl Zancani. Cyklistovi by v takovém případě hrozilo vězení na tři měsíce až tři roky.

Ricco se loni v březnu vrátil k cyklistice po dvacetiměsíčním trestu za doping na Tour de France. V září mu policie při razii zaměřené proti dopingu prohledala dům a zabavila podezřelé tablety. Člena nizozemské stáje Vacansoleil však z ničeho neobvinila ani nezahrnula do žádného vyšetřování.

Reklama