Hlavní obsah

Cyklista Pellizotti ukončil kvůli trestu za doping kariéru

ŘÍM

Italský cyklista Franco Pellizotti v reakci na dvouletý trest za doping ukončil kariéru. Mezinárodní arbitrážní soud CAS v úterý zrušil v případu třiatřicetiletého jezdce předchozí osvobozující verdikt domácí autority a vyhověl odvolání Mezinárodní cyklistické unie.

Článek

"Už nechci o cyklistice nic slyšet. Jsem zklamaný ze sportu a jeho soudních pravomocí," konstatoval Pellizotti, který byl potrestán, aniž by kdy byl pozitivně testován. Shledán vinným byl na základě podezřelých hodnot krevních testů v biologickém pasu týkajících se Gira d'Italia a období před Tour de France v roce 2009.

Přišel i o medaili z Gira

Vloni v květnu mu za to UCI zastavila činnost. V říjnu byl pak v Itálii osvobozen, proti čemuž se mezinárodní federace odvolala k CAS. Arbitráž teď Pellizottimu vedle zastavení činnosti vyměřila pokutu 115.000 eur a cyklista bude vyškrtnut ze všech výsledkových listin od května 2009. Přišel tím o medailové umístění na Giru d'Italia či o pozici nejlepšího vrchaře Tour de France.

Pellizotti ve své reakci také obvinil UCI z libovůle. Federace si podle něj dělá, co chce, nastavuje pravidla tak, jak jí to vyhovuje. "UCI je tak mocná, že proti ní nikdo nemůže nic říct," uvedl.

Reklama