Hlavní obsah

Kreuziger opouští WorldTour, bude jezdit za Gazprom-RusVelo

Po patnácti letech v elitních týmech bude cyklista Roman Kreuziger poprvé v kariéře závodit za stáj druhé divize. Na příští sezonu podepsal čtyřiatřicetiletý jezdec smlouvu s ruským kontinentální týmem Gazprom-RusVelo. V něm se potká s největším současným talentem české cyklistiky Mathiasem Vackem, kterého čeká první sezona mezi profesionály.

Foto: Michal Červený

Roman Kreuziger přechází k ruskému týmu Gazprom-RusVelo

Článek

Kreuziger strávil poslední dva roky v jihoafrické stáji NTT, která však ztratila hlavního sponzora a hrozí jí krach. "Chtěl jsem zůstat, ale situace po odchodu titulárního partnera není jednoduchá. Jednání trvala dlouho a čas letí, je druhá půlka listopadu. Na trhu je víc než 70 kvalitních volných jezdců. Když přišla konkrétní nabídka od Gazprom-RusVelo, rozhodl jsem se ji využít," uvedl Kreuziger na facebooku.

"Jsem vděčný za dva roky v NTT, tým zůstane v mém srdci. I díky charitě Qhubeka, která přinášela kola africkým dětem. Týmu přeju, aby se udržel a pokračoval," dodal český jezdec, který od roku 2006 prošel týmy Liquigas, Astana, Saxo-Tinkoff, Orica-Scott a NTT (dříve Dimension Data).

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger během letošní Tour de France.

"Po nepovedené sezoně udělám maximum pro dobrý restart. Z týmu cítím skvělou energii a důvěru v mé schopnosti. Jsou hladoví po úspěchu. Pro mě je to nový impulz. Každý chce mít dvouletou smlouvu ve WorldTour, ale beru situaci jaká je. Vybíral jsem ze tří možností a jsem přesvědčený, že jsem zvolil správně," prohlásil Kreuziger, jenž se letos podesáté představil na Tour de France a obsadil 109. místo.

Jeho nový tým má zázemí kousek od italského Bardolina u jezera Garda, kde Kreuziger žije. "Znám se s Ilnurem Zakarinem i sportovním ředitelem Dmitrijem Konyševem," uvedl. I v druhodivizním celku bude mít možnost měřit síly s elitou na velkých závodech včetně Grand Tour. "Měli bychom startovat na jarních klasikách. Tým měl pozvánku i na letošní rok, ale kvůli extrémnímu vytížení ji nevyužil. Gazprom-RusVelo by se mělo představit také na Giru. V etapácích budu podporovat Zakarina, v jednorázovkách dostanu prostor já," řekl někdejší pátý muž Tour de France i Gira d'Italia.

Lákají ho odložené olympijské hry v Tokiu. "Je to jeden z mých velkých cílů v příštím roce. Trať by mi měla sedět. Tým mi vyjde vstříc, abych se co nejlépe připravil. I to byl jeden z důvodů, proč jsem podepsal," uvedl Kreuziger.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger v dresu týmu NTT Pro Cycling na Tour de la Provence.

Těší se na spolupráci s osmnáctiletým Vackem, úřadujícím juniorským mistrem Evropy v časovce. "Věřím, že mu usnadním přechod mezi profíky," řekl někdejší juniorský světový šampion v silničním závodě, který momentálně trénuje na Kanárských ostrovech.

Stejně jako Roman Kreuziger skončil v jihoafrickém týmu NTT zkušený norský cyklista Edvald Boasson Hagen. Od příští sezony bude vítěz tří etap na Tour de France jezdit také za druhodivizní stáj, posílí sestavu Total Direct Énergie.

Reklama