Hlavní obsah

Předposlední etapa Gira má za rok končit v rekordní výšce 2758 m

Předposlední etapa slavného cyklistického závodu Giro d'Italia bude v příštím roce končit na Passo dello Stelvio, horském přechodu ve výšce 2758 metrů nad mořem. Do nejvýše položeného cíle v historii závodu pojedou cyklisté počtvrté, naposledy tam finišovali v roce 1975. Během 218 kilometrů dlouhé etapy, která může rozhodnout o celkovém vítězi tradičního závodu, nastoupají jezdci dohromady přibližně 5900 výškových metrů.

Foto: Reuters

Alberto Contador táhne peloton v královské etapě Gira d´Italia.

Článek

Etapa odstartuje v Caldes, posléze projedou závodníci skrz Val di Sole a vystoupají na Passo del Tonale. Dalšími vrcholy budou Aprica Pass a Teglio da Bianzone, po nichž přijde Mortirolo - 11,4 kilometru dlouhý výjezd s průměrným stoupáním 10,4 procenta.

Finále pak bude na přání fanoušků na Passo dello Stelvio, kde bude čekat jezdce 22,4 kilometru dlouhé stoupání s místy, kde dosáhne až 12 procent. Trasu pomohli zvolit fanoušci, kteří měli svým hlasováním označit vrcholy, jež by neměly při nadcházejícím Giru scházet: z 32 vrcholů zvolili právě Montirolo a Stelvio.

"Nikdy v minulosti nepodnikla zásadní světová akce takový druh iniciativy. S velkou snahou organizátorů bude na příštím Giru etapa zahrnující dva legendární vrcholy najednou - bude to 'etapa fanoušků'. A příští ročník Gira tam najde svého vítěze," uvedli organizátoři.

Stelvio již zažilo na Giru finiš etapy ve třech případech - v letech 1965, 1972 a 1975. Organizátoři věří, že se nebude opakovat situace z roku 1965, kdy závod narušily přívaly sněhu. Jezdci tehdy museli dokonce slézt z kol a brodit se závějemi, aby překročili cílovou čáru, kterou čistilo množství dobrovolníků.

Příští 95. ročník závodu by tak mohl být paradoxně ještě obtížnější než ten letošní, přestože nový šéf podniku Michele Acquarone, který ve funkci vystřídal po sedmi letech Angela Zomegnana, sliboval o něco lehčí profil, podobný tomu z loňského roku.

"Letošní závod byl náročný ihned od startu. Přejezdy byly velmi komplikované a už od startu první etapy v Turíně bylo cítit napětí. Tragická smrt Woutera Weylandta byla hrozným momentem a zastínila zbytek závodu. Myslím, že už jsme se s tím všichni nějak vyrovnali, ale byla to traumatická zkušenost," řekl Acquarone italskému časopisu Tuttobici.

"Ideální Giro podle mého by vypadalo jako závod v roce 2010. Šlo o tvrdé Giro, tak jak má závod Grand Tour být, ale vybalancované. A takový ten letošní závod nebyl," doplnil Acquarone.

Podobu celého závodu mají organizátoři odhalit 16. října. Jisté je, že odstartovat by měl 5. května v dánském Herningu, přičemž na severu Evropy by se měly odjet tři etapy a poté by se peloton přesunul do Itálie. Nový vítěz bude znám 27. května, závěrečnou etapou by měla být časovka v Miláně.

Reklama