Hlavní obsah

Král horských kol Kulhavý se v penězích netopí

Na horském kole si letos podmanil svět. Vyhrál prakticky vše, co se dalo. Jaroslav Kulhavý bude celou příští sezónu nosit duhový dres mistra světa, který vybojoval 1. září ve švýcarském Champéry. Je také mistrem Evropy a vicemistrem světa v maratónu. Tento závod na 115 kilometrů jel přitom pouhých deset dní poté, co ho při tréninku srazilo auto a on vyvázl „jen“ se sešitou bradou, odřeninami a vyraženými zuby.

Foto: Valentin Flauraud, Reuters

Jaroslav Kulhavý si vychutnává titul mistra světa.

Článek

Už máte zuby definitivně spravené?

Ještě ne. Čekal jsem, až dokončím sezónu. Zatím jsem byl na klinice v Praze na jednom vyšetření. Teď mi dodělají implantát a na druhý zub budou dávat korunku. Musel jsem vybrat termín, aby to nenarušilo přípravu na novou sezónu. A zároveň lepší kliniku, aby se minimalizovalo nějaké riziko.

Kolik věcí musíte v těchto dnech řešit kromě zubů? Přibylo vám hodně povinností?

Je toho docela dost. Rozhovory, akce pro sponzory, teď přijdou vyhlášení různých anket. Dvakrát nebo třikrát týdně jsem kvůli tomu v Praze. Už se docela těším, až si trochu odpočinu a na pár dní někam s přítelkyní vyrazíme.

K moři?

To ne. Spíš někam do lázní. Martina se mnou byla teď na závodech na Azurovém pobřeží ve Francii, cestou zpátky jsme si udělali pár dnů dovolenou. Musím ji mít aktivní, něco dělat. Ležet někde na pláži, to není nic pro mě. Loni jsme byli v Egyptě a moc mě to nenadchlo.

Biker Jaroslav Kulhavý s přítelkyní Martinou při krátké dovolené na Azurovém pobřeží.foto: archiv Jaroslava Kulhavého

Už vás kvůli řadě povinností někdy napadlo, že jste si dresem mistra světa trochu zavařil?

Hned druhý den poté, co jsem ho získal (smích). Byl jsem hrozně unavenej, ale musel jsem se věnovat sponzorům, novinářům, což bylo logické. Ale lidi z týmu jsou jinak v tomhle hodně rozumní. Nesnaží se mě za každou cenu tahat po všech akcích, i když by mohli. Byli z mého úspěchu nadšení. Hlavně majitel firmy Specialized Mike Sinyard. Měl sen získat všechny tituly a skoro se mu to povedlo. Na jeho kole vyhráli kromě mě Cavendish silniční závod, Martin časovku, Arndtová časovku žen, Sauser maratón a Michal Prokop fourcross. To je hodně pěknej kousek.

Cítíte se teď aspoň trochu jako celebrita?

To zas ne. Nějaký zájem o mě je, ale že by mě někdo zastavoval na ulici, to ne. Doma v Ústí nad Orlicí mě ale pozná dost lidí, připravili mi tady krásné přivítání po mistrovství světa. Tohle jsem si opravdu užíval.

Biker Jaroslav Kulhavý v cíli závodu MS v Champéry. Premiérový titul je doma...foto: Michal Červený/mtbs.cz

Také jste to s nimi musel řádně zapít?

Vzhledem k tomu, že jsem ještě neměl úplný konec sezóny, přicházely oslavy v takových vlnách. Životosprávu občas porušit můžu, ale musím se trochu hlídat, protože začínám tloustnout. Už mám tři kila nad limit. Nejhorší je to vždycky po víkendu, kdy se rozežeru. Pak se musím celej tejden krotit.

Co si dopřáváte?

Občas si dám přes týden večer něco sladkého, což během sezóny nemůžu. Ale víkendy jsou horší. Když jsme někde s klukama, sním všechno, na co přijdu. A úplně nejhorší je, když si dám pivo. To pak furt jenom jím.

Na kole jste v sezóně vyhrál prakticky vše, co se dalo. Pociťujete to na zájmu sponzorů?

Nabídek je docela dost a jsem rád. Pro sponzory jsem snad zajímavý i kvůli olympiádě a teď se snažíme vybrat partnery s nějakou perspektivou. Pomáhá mi v tom šéf českého zastoupení Specialized Zdeněk Löffelmann, který je nově i mým manažerem. On v byznysu umí chodit daleko líp než já, má spoustu zkušeností, dokáže být při jednáních tvrdej, když je to potřeba. Pro mě je to veliká pomoc. Doteď jsem řešil většinu věcí sám a někdy jsem si připadal jako sekretářka.

Biker Jaroslav Kulhavý v letošní sezóně neměl soupeře.foto: Michal Červený/mtbs.cz

Přemýšlíte i tak, abyste ze sponzorských peněz měl nejen na zaplacení skvělé přípravy, ale aby vám také něco zůstalo?

Musím na to koukat i takhle. Za rok mi v týmu končí smlouva, budu ji chtít prodloužit a vylepšit. Mělo by se zvýšit i startovné na závodech. Je mi jasné, že z toho teď musím něco vytřískat, protože mě na kole čeká ještě pár let a pak konec. Takže trochu uvažuju i takhle, ale pořád je pro mě důležitější sedět na tom kole a zajet výsledky.

Nepřipadáte si jako chudák, když se podíváte, jaké prémie mají fotbalisté třeba za vítězství v Lize mistrů nebo tenista za triumf ve Wimbledonu?

S tím nic nenadělám… Odměny UCI (Mezinárodní cyklistická unie – pozn. red.) nejsou proti jiným sportům žádná hitparáda. Za titul mistra světa je míň než za vítězství ve Světovém poháru. Dělá to necelých 2500 eur. Větší prémii mám od týmu a sponzorů. Sice se netopím v penězích, ale i tohle je hodně příjemné. A vím, že když mi vyjde i příští rok, bude to ještě lepší.

Jste na peníze?

Moc věcí nepotřebuju, neutrácím za blbosti. Chci se nějakým způsobem zajistit, proto teď řeším bydlení. Stavím v Ústí nad Orlicí barák. Teď mi udělali základovou desku a byl bych rád, kdyby byl dům příští rok k nastěhování. Se zařizováním věcí kolem baráku mi pomáhá táta, já nemám tolik času. Bude to taková jistota, že něco mám. Kariéra může pokračovat bez tlaku. Je to jiná situace, než když bydlíš u rodičů, máš půjčený auto a nemáš nic za rukou. Mohl jsem s bydlením počkat, barák jsem nutně nepotřeboval, ale je to dobrá investice.

Čím si ještě uděláte radost?

Nic zvláštního neplánuju. Bylo dobré, že jsem se mohl párkrát pořádně najíst (smích). A přes známého jsem měl na pár dní půjčené Porsche 911. Tím jsem si udělal velikánskou radost.

Vzpomenete si, co jste si koupil za první peníze, které jste vydělal?

V osmnácti jsem si pořídil první auto, Mitsubishi Colt GTI. Jinak od té doby jsem prakticky všechno, co jsem vydělal, narval do kola. Pokaždé jsem si nakoupil lepší věci. Jsem rád, že dnes už tohle řešit nemusím. Ani auto, které mám sponzorské.

Domácí relax bikera Jaroslava Kulhavého s Akimem.foto: Právo/Jan Krůta

Líbí se vám život v Ústí nad Orlicí?

Nic mi nechybí. Jsou tu ideální podmínky na trénink, můj fyzioterapeut bydlí deset kilometrů odtud. Život tady mi vyhovuje a vždycky tu nejlíp dobiju baterky. I mezi závody se snažím být aspoň na chvíli doma.

Říká se o vás, že si v tréninku děláte rád spoustu věcí po svém. Je to pravda?

Z devadesáti procent jo. Spolupracuju s trenérem Viktorem Zapletalem, ale plány mi nikdy nikdo nepsal. Vždycky jsem trénoval podle svýho, ať už to bylo špatně, nebo dobře. Teď už vím, co potřebuju, a snad už umím dobře trénovat.

Jaké máte plány na příští rok?

Všechno se bude točit kolem olympiády. Ale vím, že to tam nemusí vyjít, a navíc nejde všechno směřovat k jednomu závodu. Není možné, abych kvůli olympiádě vynechal třeba tři svěťáky. Chci se zaměřit i na mistrovství světa.

A v osobním životě?

Dostavět barák, výhledově se zabezpečit a přemýšlet o dalších věcech.

O svatbě?

O té jsem zatím moc nepřemýšlel a nevím, jestli se to příští rok změní. Nehrnu se do ničeho. Někdy v budoucnu svatbu určitě chci, ale dřív než za dva roky o ní dumat asi nebudu. Koukám se dopředu hlavně po cyklistické stránce. Ještě chci něco dokázat na kole.

JAROSLAV KULHAVÝ
Narozen: 8. 1. 1985.
Týmy: Specialized Racing, v ČR člen ASC Dukla Praha.
Největší úspěchy – 2011: mistr světa a Evropy v cross country, vítěz pěti závodů Světového poháru a SP celkově, vicemistr světa v maratónu, první muž světového žebříčku. 2010: vicemistr světa, mistr Evropy, 3. v SP celkově, vítěz jednoho závodu SP. 2007: 3. na MS do 23 let, vicemistr Evropy do 23 let. 2003: juniorský mistr světa a Evropy. Navíc několikanásobný mistr republiky v cross country i maratónu.
Bydliště: Ústí nad Orlicí.
Stav: svobodný, s přítelkyní Martinou jsou spolu rok a dva měsíce.
Vzdělání: středoškolské, vystudoval automobilní průmyslovku v Ústí nad Orlicí, obor silniční doprava.

Reklama