Hlavní obsah

Cyklokrosaři Štybar i Nashová dojeli na úvod SP v Plzni třetí

Cyklokrosař Zdeněk Štybar vstoupil do nového ročníku Světového poháru třetím místem. V Plzni se ve finiši vedoucí trojice jezdců radoval Belgičan Sven Nijs, druhý dojel jeho krajan Kevin Pauwels. Mezi ženami si rovněž pro bronzovou medaili dojela Kateřina Nashová.

Foto: Petr Eret, ČTK

Cyklokrosař Zdeněk Štybar při závodu SP v Plzni.

Článek

Po kuriózním začátku, při němž dal startér pokyn i přesto, že před pelotonem byla televizní kamera, se postupně v čele usadili dvojnásobný mistr světa z posledních dvou let Štybar a s ním Pauwels, kteří se dokázali odtrhnout skupince pronásledovatelů. V ní byl i legendární Nijs, ale dokázal včas zareagovat a sám si duo uprchlíků brzy dojel.

Všichni tři pak ve slunečném odpoledni na tvrdé plzeňské trati dobře spolupracovali a jejich náskok postupně narůstal. Bylo tak zřejmé, že pokud nepřijdou technické problémy, medaili budou mít všichni. Nijs s blížícím se koncem závodu takticky vyčkával a sledoval z bezprostřední blízkosti boj Štybara s Pauwelsem.

Domácí jezdec se pokusil dvakrát nasadit k trháku v předposledním kole, ale neuspěl. Ve stoupání na schodech těsně před cílem ještě Štybar vedl a jako první také nasedal na kolo, jenže Nijs ho v nájezdu do cílové rovinky dokázal předjet a vysílený Štybar před sebe pustil i Pauwelse.

"Chtěl jsem vyhrát, ale tak trochu školácká chyba mě odstrčila v pořadí dál. Nechal jsem tam Nijsovi asi 15 centimetrů místa a on se tam vešel. Vytlačil mě z té zatáčky a pak už stačilo mít na cílové rovince pár metrů k dobru, aby člověk vyhrál," řekl Štybar České televizi.

I když vyhrál ostřílený veterán, podle českého závodníka vypadal nejsilnějším jezdcem Pauwels. "Sven tam v závěru odpočíval a šetřil síly, takže byl na poslední kolo odpočatý, ale nejsilnější byl Pauwels," ocenil Štybar druhého jezdce celkového pořadí Světového poháru v minulé sezoně.

Sám se ještě necítil před závodem stoprocentně, i kvůli nucené kratší pauze v tréninku zaviněné zdravotními potížemi. "Kondice je ale lepší a lepší. A vidím, že od špičky nejsem daleko, takže už příště by to třeba mohlo vyjít," vyhlížel Štybar další závod příští neděli v Táboře.

Šimůnek dojel jedenáctý

Nejlepším ze zbývající osmičky Čechů ve startovním poli byl na jedenáctém místě Radomír Šimůnek, který na vítěze ztratil minutu a 39 vteřin. Až osmý dojel vítěz minulého ročníku Světového poháru Niels Albert z Belgie. Mistr světa z roku 2009 ovšem patřil k jezdcům, kteří nejvíce doplatili na nepovedený start závodu, po jeho skončení byl hodně nazlobený a protestoval u rozhodčích.

"Já byl úplně na druhé straně, ale podle pravidel nemá nikdo půl minuty před startem být před závodníky. Kluci před kameramanem neměli vůbec vystartovat a rozhodčí nás měli okamžitě zavolat zpátky," přitakal vítězný Nijs. "Stalo se mi to už jednou při Světovém poháru v belgickém Hooglede-Gits, ale tam následoval automaticky druhý start. Být já na druhé straně, ani bych neodstartoval," dodal Nijs.

Štybar podle svého vyjádření sice situaci přesně neviděl, ale souhlasil s vítězným Nijsem. "Start by se měl za těchto okolností opakovat," připustil Štybar.

Mezi ženami zvítězila Američanka Katherine Comptonová s náskokem 18 vteřin před obhájkyní celkového prvenství Nizozemkou Sanne van Paassenovou. Nashová byla o dalších sedm sekund zpět.

Třiatřicetiletá Nashová po třetím z šesti kol přivedla do cíle skupinku čtyř závodnic, v níž byla vedle medailistek ještě Nizozemka Daphny van den Brandová. V dalším kole však všem ujela pozdější vítězka Comptonová a začal boj o druhé místo.

Ještě kolo před cílem ztrácela Nashová na Van Paassenovou jen dvě vteřiny, ale nakonec se musela stejně jako loni v Plzni spokojit s bronzem. Z dalších domácích závodnic si vedla nejlépe Pavla Havlíková, jež dojela osmá se ztrátou téměř minuty a půl.

Úvodní závod Světového poháru v cyklokrosu v Plzni:
Muži: 1. Nijs 1:06:08, 2. Pauwels (oba Belg.) stejný čas, 3. Štybar (ČR) -3, 4. Mourey (Fr.) -37, 5. Vantornout -38, 6. Meeusen -41, 7. Aernouts -43, 8. Albert (všichni Belg.) -55, 9. Chainel (Fr.) -1:03, 10. Powers (USA) -1:26, 11. Šimůnek -1:39, ...29. Zlámalík -3:07, 31. Hník -3:16, 34. Bambula -3:27, 36. Kyzivát -3:34, 37. Dlask -3:38, 38. Kášek -3:46, 54. Mlynář (všichni ČR) -2 kola.
Ženy: 1. Comptonová (USA) 40:37, 2. Van Paassenová (Niz.) -18, 3. Nashová (ČR) -27, 4. Van den Brandová (Niz.) -43, 5. Wymanová (Brit.) -1:16, 6. Dombroská (USA) -1:22, ...8. Havlíková -1:28, 19. Mikulášková -3:47, 33. Hlubinková -6:33, 36. Kuntová -1 kolo, Šulcová (všechny ČR) nedojela.

Reklama

Související témata: