Hlavní obsah

Americký cyklista Papp dostal za doping osmiletý distanc

COLORADO SPRINGS

Americký cyklista Joseph Papp dostal osmiletý zákaz činnosti za své druhé dopingové provinění. Trest je na dolní hranici sazby, neboť spolupracoval s národní antidopingovou agenturou (USADA).

Článek

Nyní šestatřicetiletý Papp byl v roce 2007 svědkem USADA v arbitrážním případu amerického cyklisty Floyda Landise, jenž kvůli pozitivnímu dopingovému testu přišel o vítězství z Tour de France.

Landis po letech popírání viny přiznal, že dopoval, a z podvádění obvinil i bývalého týmového kolegu Lance Armstronga a další jezdce. Landisovo tvrzení pomohlo spustit federální vyšetřování dopingu v cyklistice, v jehož centru je právě sedminásobný vítěz Tour Armstrong.

Papp přiznal, že pomáhal distribuovat dopingové látky přes internet z Číny. Jedním z jeho klientů byl v roce 2007 údajně Patrice Ciprelli, manžel a trenér legendární francouzské cyklistky Jeanie Longové, jenž si od něj kupoval EPO.

Za prodej zakázaných látek dostal Papp u soudu trest vězení s tříletou podmínkou, jenž zahrnuje šestiměsíční domácí vězení. Hrozilo mu až deset let za mřížemi, kterým se vyhnul díky spolupráci s vyšetřovateli.

Papp byl také v roce 2006 pozitivně testován. Pokud by se chtěl vrátit k cyklistice, mohl by tak učinit až v roce 2015.

Reklama