Hlavní obsah

Bývalý doktor týmu Sky byl vyřazen z registru lékařů

Bývalý lékař britských cyklistů a elitního týmu Sky (nyní Ineos) Richard Freeman dostal zákaz vykonávat lékařskou praxi. Britský úřad MPTS dohlížející na činnost praktických lékařů nařídil vyřadit Freemanovo jméno trvale z lékařského registru týden poté, co byl uznán vinným z toho, že během svého působení ve funkci objednal testosteron, o němž věděl, že může být použit k zlepšení výkonnosti.

Foto: Eleanor Crooks, ČTK/AP

Bývalý lékař britských cyklistů a elitního týmu Sky (nyní Ineos) Richard Freeman

Článek

Freeman byl obviněn z toho, že v roce 2011 objednal 30 balíčků zakázané látky Testogel pro nejmenovaného sportovce na velodromu v Manchesteru, kde měly základnu Sky a britská cyklistika. Lékař čelil celkem 22 obviněním a přiznal 18 z nich.

"Tribunál rozhodl, že vymazaní z registru je jediným odpovídajícím trestem, který ochrání pacienty a udrží důvěru veřejnosti," uvedli zástupci MPTS.

Freeman loni na podzim přiznal, že šroubovákem a tupým předmětem zničil svůj notebook, než ho předal expertům vyšetřujícím jiný dopingový případ. Vedení britské cyklistiky ho v roce 2017 suspendovalo a lékař ze zdravotních důvodů na funkci rezignoval.

Britská antidopingová agentura UKAD mu v souvislosti s vyšetřováním pozastavila činnost ve sportu.

Reklama