Hlavní obsah

Cyklista Bouhanni se stal kvůli kolizi se Stewartem terčem rasistického útoku

Francouzský silniční cyklista Nacer Bouhanni se stal po nedávné kolizi s Jakem Stewartem, kvůli níž si Brit zlomil ruku, terčem rasistického útoku na sociálních sítích. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) urážlivé poznámky na adresu třicetiletého závodníka odsoudila.

Francouzský silniční cyklista Nacer Bouhanni

Článek

Bouhanni natlačil koncem března Stewarta do bariéry ve spurtu závodu Cholet–Pays de la Loire, za což byl diskvalifikován a hrozí mu navíc stále i dodatečný trest od UCI. Stewartovi se sice podařilo udržet na kole a skončil devětadvacátý, jenže pozdější rentgen odhalil zlomeninu levé ruky a čeká ho zhruba třítýdenní pauza.

Rodák z Épinalu Bouhanni (Arkéa Samsic) pak obdržel zprávy s rasovým podtextem, z nichž některé si i vyfotil a uložil, než uzavřel svůj facebookový profil. Na útočníky se vedle toho chystal podat formální žalobu na policii.

"Bez ohledu na to, jak vážného pochybení se francouzský jezdec dopustil, absolutně nic neomlouvá útoky, kterým musel ve dnech následujících po svém činu čelit. UCI by takto ráda znovu potvrdila jako svůj bezvýhradný závazek boj proti všem formám diskriminace, ať už jsou důvody jakékoliv," uvedla unie v prohlášení.

Reklama