Hlavní obsah

O vítězství Van Aerta na Amstel Gold Race rozhodly milimetry

Valkenburg

Nizozemskou klasiku Amstel Gold Race vyhrál belgický cyklista Wout van Aert, jenž v mimořádně těsném spurtu tří uprchlíků porazil Brita Toma Pidcocka. Třetí dojel Němec Maximilian Schachmann.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Belgičan Wout van Aert (druhý zleva) při závodě Kolem Flander. Ilustrační foto.

Článek

Cílovou fotografii rozhodčí dlouho zkoumali, než vyhlásili vítězem 55. ročníku Van Aerta. O jeho prvenství rozhodly milimetry. Pidcock se stal ve věku 21 let a 262 dní nejmladším jezdcem, který se v prestižním závodě probojoval na stupně vítězů.

"Bylo to tak těsné. Obvykle mi dlouhé sprinty svědčí, ale dneska jsem začal z nejhorší možné pozice. Zdá se ale, že to na vítězství stačilo," ulevil si belgický šampion.

Van Aert Pidcockovi oplatil porážku ze středečního belgického jednorázového závodu Brabantský šíp, v němž si Pidcock připsal premiérové vítězství mezi profesionály na silnici. Další souboj jezdců, kteří se výrazně prosadili i v cyklokrosu, pro sebe rozhodl šestadvacetiletý Belgičan.

Pidcock promarněné šance na další velkou trofej litoval. "Začal jsem pozdě. Měl jsem vyrazit první, myslím, že jsem byl nejrychlejší. Je to trochu frustrující, prohrát o takový kousíček. Ale pořád jsem druhý, takže mám radost," řekl Pidcock.

Bývalý trojnásobný mistr světa v cyklokrosu vybojoval další cenné vítězství v klasických závodech. Koncem března ovládl Gent-Wevelgem, loni vyhrál odložený monument Milán-San Remo a další italskou klasiku Strade Bianche.

Jediný český cyklista ve startovním poli Roman Kreuziger obsadil 81. místo. Vítěz závodu z roku 2013 a druhý muž sezony 2018 dojel ve skupině se ztrátou 6:17 minuty na vítěze. "Fyzicky jsem se cítil lépe než po posledních závodech, ale s výsledkem samozřejmě spokojený nejsem," uvedl Kreuziger na facebooku. "Teď už se soustředím na středu a Valonský šíp," dodal.

Cyklistický závod Amstel Gold Race (WorldTour) - 218,6 km:
1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 5:03:27
2. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) stejný čas
3. Schachmann (Něm./Bora-Hansgrohe)
4. Matthews (Austr./BikeExchange)
5. Valverde (Šp./Movistar)
6. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) všichni -2
...
81. Kreuziger (ČR/Gazprom-RusVelo) -6:17
Cyklistický závod Kolem Valencie - konečné pořadí po 5. etapách:
1. Küng (Švýc.) 14:49:50
2. Oliveira (Portug.) -6
3. Mas (Šp.) -36
4. Lafay -45
5. Gesbert (oba Fr.) -1:01
6. Maté (Šp.) -1:37

Reklama

Související témata: