Hlavní obsah

ME v dráhové cyklistice v Minsku nebude, hledá se náhradní řešení

Evropská cyklistická unie zrušila červnové mistrovství Evropy dráhařů v Minsku. Důvodem je současná mezinárodní situace a kritika Běloruska kvůli diplomatickým incidentům. Některé svazy se chystaly šampionát bojkotovat a vedení unie dnes rozhodlo akci zrušit. ME se mělo konat od 23. do 27. června a UEC oznámila, že hledá náhradní řešení.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

"Situaci jsme monitorovali společně s Běloruskou cyklistickou federací a rozhodli jsme se šampionát v Minsku zrušit," oznámil v prohlášení prezident UEC Enrico Della Casa. "Začali jsme hledat alternativní řešení, aby závodníci z našich 50 členských federací v této sezoně o kontinentální šampionát nepřišli," dodal. Změnu pořadatele na poslední chvíli nicméně komplikuje pokračující epidemie koronaviru a přetrvávající omezení ve většině zemí.

Bělorusko naposledy sklidilo kritiku za nedělní incident s vynuceným přistáním zahraničního letadla a následným zatčením opozičního aktivisty a novináře Ramana Prataseviče. Účast na šampionátu, pokud by ho hostil Minsk, už odmítl německý svaz, přidali se i Nizozemci a start zpochybnili také Britové.

Běloruští pořadatelé přišli letos už o druhou významnou sportovní akci. V Minsku se mělo konat nynější mistrovství světa v hokeji, ale mezinárodní federace IIHF se v lednu rozhodla zemi turnaj odebrat kvůli napjaté společensko-politické situaci po loňském kontroverzním znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka a masových protestech, které vláda násilně potlačovala. Celý turnaj se koná v Rize, která měla MS spolupořádat.

Reklama

Související témata: